Exclusiv: Geniile Brăilei fac cinste oraşului, dar obţin performanţele şi-şi continuă studiile tot pe banii părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Voicu, cotat între primii zece şahişti din România, a obţinut locul I pe judeţ la matematică şi are numai medii de 10. Elev în clasa a VI-a la Şcoala „Mihu Dragomir", Gabriel face parte din elita „micilor genii" ale sportului şi învăţământului autohton.

Brăila: Inspectoratul Şcolar invită profesorii la dezbateri pe Legea Educaţiei

Deşi face cinste Brăilei, părinţii sunt cei care îi plătesc lui Gabriel deplasările. Pregătit la „fabrica de campioni" a Brăilei - Clubul de Şah „Orizont '64" -, Gabriel Voicu este, la doar 12 ani, unul dintre cei mai buni sportivi din ţară, dar şi fruntaş la învăţătură.

Performanţele copilului au fost posibile prin efort propriu şi prin strădania antrenorului său, Ionel Balcan, precum şi a părinţilor.

image

„Gabriel e primul din clasă. A avut numai medii de 10 din clasa I. La el, şahul se împacă foarte bine cu învăţătura. Niciodată nu l-am verificat, singur îşi face temele, uneori îl prinde şi unu noaptea făcându-şi lecţiile. Cât despre deplasările la concursuri şi turnee, acestea le plătim noi. E singurul nostru copil, tot ce facem, facem pentru el", ne-a spus tatăl campionului, Daniel Voicu.

Palmares impresionant

Din 2008 încoace, Gabriel a adunat numai trofee. Datorită lui, numele oraşului natal a fost pronunţat de zeci de ori, în toată ţara. La 10 ani, a obţinut locul I la Semifinalele Campionatului Naţional de Şah de la Buzău, la Festivalul Şahului Brăilean, Turneul Internaţional de Şah „Laszlo Noel" (Tulcea) şi Festivalul Internaţional de Şah „Callatis" (Mangalia).

Tot în 2008, Gabriel era campion judeţean la şah, la categoria copii 10-12 ani.

În 2009, copilul-campion a obţinut alte trei locuri I, la Cupa Mărţişorului (Galaţi) şi Turneele Grand Prix Junior (Cap Aurora şi Tulcea).

Anul acesta, a obţinut locul I la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar (pe judeţ), calificarea în lotul naţional de şah, locul I la Concursul de Şah „Cupa 25 Octombrie" (Brăila) şi Turneul Grand Prix Junior (Galaţi).

Cel mai bun

image

„Gabriel Voicu este şahistul brăilean cu cele mai mari performanţe obţinute în perioada 2008-2010. A fost iniţiat în tainele şahului de către bunicul său. După doi ani, când bunicul a realizat că foarte rar mai putea câştiga o partidă în faţa nepoţelului, a decis, împreună cu părinţii lui Gabriel, să-l înscrie la un club de şah profesionist", a precizat Ionel Balcan, antrenorul copilului-campion, candidat maestru al şahului şi fondatorul CS „Orizont '64".

Dar Gabriel este cel mai bun şi la matematică. A obţinut menţiune la Concursul de Matematică „Calude" (Galaţi, 2009) şi Concursul „Petru Moroşanu" (Brăila, 2010). Anul acesta, campionul la şah a luat locul I pe judeţ, la Concursul de matematică - evaluare în educaţie.

Cu toate performanţele obţinute, Gabriel este de o rară modestie. „Întotdeauna am avut ca deviză cele spunse de antrenorul meu: «Performanţa în şah se naşte prin 1 % inspiraţie şi 99 % transpiraţie». Pentru mine, cea mai mare bucurie este atunci când, în momentul premierii, aud strigându-se numele Brăilei", a spus olimpicul-campion.

Performanţe cu bani de la părinţi

Tatăl băieţelului ne-a spus că acesta este pasionat de muzică şi calculator şi că, în mod sigur, Gabriel va urma o carieră în domeniu. „Mi se umple inima de bucurie, atunci când îi aud numele rostit la concursuri şi turnee", a adăugat părintele.

Gabriel Voicu nu este singurul campion pregătit la CS „Orizont '64". Dragoş Daniel Marţian, Victor Valentin Mocanu, Ioana Ichim - sunt doar câteva din numele copiilor care au făcut şi fac cinste Brăilei. Din cei 124 de sportivi legitimaţi aici, aproape jumătate au evoluat în campionatele naţionale şi locale. 50 de copii au participat deja la competiţii naţionale. Cu toţii fac performanţă pe bani proprii sau ajutaţi de club, prin sponsorizări.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite