Dunărea ameninţă să rupă digul de la Vărsătura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dunărea ameninţă să rupă digul de la Vărsătura
Dunărea ameninţă să rupă digul de la Vărsătura

Digul care protejează cartierul Vărsătura, greu încercat şi la inundaţiile din 2006, este ameninţat de apele Dunării. Dacă fluviul va rupe digul, sute de case din zona rezidenţială a municipiului riscă să devină locuinţe lacustre.

Dunărea ameninţă si Insula Mare a Brăilei unde digul este lovit de apele tot mai crescute.

Deja sectoarele de dig Filipoiu, Lunguleţu şi Gemenele sunt în faza a II-a de apărare.

Începând din data de 1martie au intrat în faza I de apărare sectoarele de dig Titcov, Maicanu, Bălaia, Băndoiu şi Măraşu din Insula Mare a Brăilei şi digurile Municipiu, Vărsătura şi Noianu-Chiscani.

Specialiştii spun că un astfel de nivel ridicat al fluviului era normal pentru luna aprilie, începutul lunii mai, nicidecum în această perioadă.

Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie a emis începând cu 1 martie, de la ora 06.00, avertizare de cod galben pe sectorul Giurgiu-Brăila, respectiv judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ilfov, Constanţa, Brăila.


„Ne aşteptăm ca în zilele următoare să avem un debit maxim de 12.000 metri cubi pe secundă, iar cota maximă să se situeze în jurul valorii de 567 cm. Oricum este încă destul de departe de cei 15.000 mc/sec şi cota de 669 cm înregistrate în anul 2006, an în care Dunărea a avut nivelul maxim istoric", ne-a declarat ing. Adrian Turiac directorul Sistemului Gospodărire al Apelor Brăila.

În judeţele din sudul ţării a fost emisă avertizarea de cod portocaliu valabila până pe 6 martie, la ora 6.00.

Cu toate acestea specialiştii spun că deocamdată nu există un pericol iminent de inundaţii dar deja în judeţul Olt, 250 de hectare de teren arabil sunt sub ape.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite