Pericol de inundaţii: Dunărea ameninţă digurile municipiului şi din Insula Mare a Brăilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dunărea mai are pe alocuri doar un metru până să ajungă în zona de promenadă
Dunărea mai are pe alocuri doar un metru până să ajungă în zona de promenadă

Începând din data de 1 martie au intrat în faza I de apărare sectoarele de dig Titcov, Maicanu, Bălaia, Băndoiu şi Măraşu din Insula Mare a Brăilei şi digurile Municipiu, Vărsătura şi Noianu-Chiscani.

Faza I de apărare înseamnă că apa a ajuns la baza digului la care se face referire. În faza a II-a de apărare, apa este în creştere pe taluz, faza a III-a care se numeşte şi faza de atenţie însemnă că pe alocuri apa poate atinge cota maximă a unui sector de dig, iar faza IV-a este sinonimă cu inundarea

Specialiştii spun că un astfel de nivel ridicat al fluviului era normal pentru luna aprilie, începutul lunii mai

Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie a emis începand cu 1 martie, de la ora 06.00, avertizare de cod galben pe sectorul Giurgiu-Brăila judeţele Giurgiu, Călăraţi, Ilfov, Constanţa, Brăila şi la Tulcea.

În zilele următoare este aşteptat un debit de maxim de 12.000 metri cubi pe secundă. Cota maximă va fi în data de 6 martie în jurul valorii de 567 cm. În anul 2006 în care Dunărea a avut nivelul maxim istoric s-a înregistrat un debit de 15.000 mc/sec şi cota de 669 cm.
Reamintim că pe parcursul maritim al Dunării, în care este inclusă şi Brăila, cota maximă arată la ce nivel se situează apa fluviului faţă de cota de referinţă 0, cota Mării Negre

În judeţele din sudul ţării a fost emisă avertizarea de cod portocaliu valabila până pe 6 martie, la ora 06.00.
Codul Galben vizează risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii.

Codul portocaliu vizează riscul de viituri generatoare de revărsări importante, susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vieţii colectivitaţilor şi siguranţei bunurilor şi persoanelor, cu depăşirea cotelor de inundaţie.

Suprafaţa bazinului Hidrografic al Dunării cuprinde arii unde acum se manifestă inundaţii. Râurile Sava, Drava şi Morava au atins cotele maxime şi se varsă în fluviu în amonte de Porţile de Fier. Iar din Alpi vin în continuare mari cantităţi de apă.

Specialiştii spun că deoacmdată nu există un pericol iminent de inundaţii în judeţul nostru, dar deja în judeţul Olt 250 de hectare de teren arabil sunt sub ape, în aceeaşi zonă lovită de fluviu şi în 2006.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite