FOTOGALERIE/Dunărea a ajuns la doar o palmă de intrarea în oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar o palmă a mai rămas şi Dunărea va intra pe aleile falezei
Doar o palmă a mai rămas şi Dunărea va intra pe aleile falezei

În locurile cele mai joase ale falezei, apa mai are 15-18 centimetri până să jungă în oraş.Zile următoare creşterile cotelor fluviului nu vor mai fi la fel de spectacluloase şi vor fi din ce în ce mai mici.

Vezi aici fotogaleria

Dunărea a înregistrat anul acesta adevărate recorduri în ceea ce priveşte nivelul apelor la sfârşitul lunii februarie, începutul lui martie.

Dacă Dunărea va mai creşte 14 centimetri va ajunge la cota de inundaţie.

În locurile joase ale falezei creşterea fluviului este vizibilă şi evidentă. Chiar oamenii fluviului, marinarii, sunt surprinşi de faptul că
la început de martie, cotele sunt atât de ridicate.

„Sunt marinar din 1980, am mai văzut apa sus, dar niciodată aşa ca acum, la sfârşit de februarie, început de martie. Şi de venit tot mai vine, zilnic se poate observa cum a mai crescut 15-20 de centimetri" ne-a spus Dan Hermalai, marinar pe nava "Chiciu III"

Bine că a fost cald în reprize

În general oamenii fac legătura cu inundaţiile din 2006. Dar atunci creşterea apelor a fost cât de cât normală din punct de vedere a perioadei, adică apa a crescut în lunile aprilie-mai.

„Am fost liber patru zile şi acum văd că Dunărea a crescut aproape un metru. Aşa ceva s-a întîmplat în anul 2006 în luna aprilie", ne-a spus Constantin Banu şef mecanic pe nava „Lipova" a Institutului Naţional de Hidrologie şi Meteorologie.

"Tot este bine că a existat o alternanţă, ninsoare-vreme caldă,. Dacă ar fi fost numai ninsori şi ger, şi brusc vreme caldă cantitatea de apă ar fi fost mult mai mare" a continuat mecanicul şef.

Deocamdată în judeţ o serie de diguri sunt în faza a treia de apărare, ceea ce înseamnă că apa urcă deja pe taluz. În această situaţie sunt sectoarele de dig Filipoiu, Gemenele, Lunguleţu, Bălaia şi Maicanu din Insula Mare a Brăilei.

În faza a doua de apărare se menţin toate sectoarele de dig din insulă, dar şi Noianu-Chiscani-Vărsătura şi municipiu.
Specialiştii speră ca din 11 martie să asistăm la o stagnare şi apoi o scădere a nivelului cotelor fluviului.

La inundaţiile din 2006 au fost plasaţi saci cu nisip pe faleză, dar apa a pătruns în municipiu iniţial prin canalizări, inundând faleza de la Moara Violattos până la Zona Liberă.

Cei afectaţi atunci speră ca anul acesta să scape totuşi de inundaţii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite