Braila: Drumul butoaielor pentru vinul cel bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braila: Drumul butoaielor pentru vinul cel bun
Braila: Drumul butoaielor pentru vinul cel bun

Dogarii din toată ţara, au găsit piaţă de desfacere la Brăila şi vând sute de butoaie uriaşe

Oborul brăilean este locul unde trag de regulă dogarii veniţi să vândă căzile şi butoaiele, necesare procesului de vinificaţie. În general este vorba de recipiente de dimensiuni modeste, destinate doar uzului casnic. Important este faptul că sunt făcute după metode tradiţionale, cu materiale tradiţionale.
Din judeţul Argeş, Nicolae Simion a adus la vânzare butoaie de dud, stejar şi salcâm. „În funcţie de destinaţie fiecare alege butoiul din lemnul dorit. Pentru ţuica de prune, butoiul de dud dă aromă, iar cel de salcâm dă culoarea aceea gălbuie, nobilă. De aceea butoiele de dud şi salcâm sunt de dimensiuni mai mici, pentru că sunt pentru tărie. Cele de stejar sunt pentru vin”, ne-a declarat meşterul.

„Butoaiele sunt asemeni păpuşilor Matrioşka”
Butoaiele şi căzile de mustit sunt confecţionate manual, pe parcursul unui an întreg. „Muncim un an întreg iar vânzările făcute în două luni sunt cele care ţin familia tot anul”, ne-a mărturisit Nicolae Simion.
Nicolae Pop a venit tocmai din judeţul Alba pentru a vinde butoaie. Numai de stejar. Căzile sunt făcute din lemn de brad pentru că la mustit, lemnul contează mai puţin. „Oricum, chiar atunci când este folosit bradul, ca material, sunt alese doar acele părţi fără noduri şi foarte uscate ”, ne-a spus omul venit tocmai din munţii Apuseni. Intenţionează să stea la Brăila până ce va vinde toată marfa. Cei doi băieţi pe care îi are şi care au învăţat meseria de dogar, sunt şi ei pe aproape. Unul la Constanţa şi unul la Galaţi, tot cu butoaie şi căzi.
Curios este faptul că la un astfel de întreprinzător, nu ai să găseşti niciodată două butoaie sau două căzi de mustit de aceeaşi dimensiune. „Sunt concepute în aşa fel încât să încapă unul în altul, ca păpuşile Matrioşka. În felul acesta când încărcăm marfa în acelaşi spaţiu intră cât mai multe butoaie sau căzi”, ne-a explicat Pop baci cum i se spune la el pe malul Arieşului.

Preţuri negociabile

Marfa dogarilor veniţi de departe se bucură de apreciere şi cam atât. Pentru că deocamdată, nimeni nu se înghesuie să cumpere. Oricum micii meseriaşi care au bătut drum lung pentru a vinde produsele proprii, nu sunt speriaţi de lipsa muşteriilor.„Preţurile sunt negociabile aşa că nu ne este frică să rămânem cu marfa nevândută. Oricum culesul abia peste o lună va începe,  aşa că mai este timp”, ne-a declarat sec Nicolae Simion.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite