Dramă: Agonia bolnavilor cu HIV - SIDA a fost prelungită cu trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătății a acordat banii necesari medicamentelor acestor bolnavi doar pentru o scurtă perioadă. Ministerul a găsit resurse financiare, dar numai pentru câteva luni. Starea unora dintre bolnavi s-a agravat după ce tratamentul a fost întrerupt.

Criza financiară și-a pus amprenta și asupra bolnavilor care depind de medicamente pentru a supraviețui. Fondurile alocate de Ministerul Sănătății pentru bolnavii diagnosticați cu HIV - SIDA au fost doar pentru primul trimestru al anului. De atunci, a început calvarul celor care au nevoie de un anumit tratament pentru a trăi de pe o zi pe alta.

La mijlocul lunii aprilie, unii bolnavi nu mai aveau medicamente decât pentru câteva zile, în timp ce alții au întrerupt tratamentul din cauza lipsei medicamentelor. Dr. Delia Râșnoveanu, coordonatorul Programului HIV SIDA la Brăila, a atras atenția atunci că starea unora se poate agrava, dar bolnavii se aflau la mâna Ministerului.

Mai apoi, Casa de Asigurări de Sănătate a acordat o sumă de bani pentru tratamentul tuturor celor aflați în evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) pentru două, trei săptămâni.

Ajutor cu țârâita

Acum, tot Ministerul Sănătății a decis să vină în ajutorul bolnavilor, dar cu oarecare rezerve, asta pentru că vor primi bani doar pentru o perioadă de trei luni.

„Am înțeles că vom primi bani pentru trei luni, dar să vedem când. Sperăm ca situația să nu se tergiverseze și să se reia cât mai repede tratamentul. Dacă mai stau mult în această situație, unii dintre pacienți pot dezvolta complicații", spune Delia Râșnoveanu, care adaugă că orice tratament întrerupt își pierde eficiența.

Medicul spune că pericolul pentru acești pacienți este mare, iar lipsa medicamentelor pentru o perioadă lungă de timp poate duce la deces. „Au fost pacienți care au întrerupt tratamentul și au avut alte probleme de sănătate. Dacă programul nu se va relua mai repede există riscul să apară probleme serioase", a mai spus dr. Râșnoveanu.

13.000 de lei cheltuiţi integral

107 bolnavi sunt în evidențele DSP Brăila cu HIV - SIDA, din care doar 87 sunt în tratament. La sfârșitul anului 2008, numărul bolnavilor cu HIV - SIDA în evidență era de 98, din care patru noi cazuri. Subprogramul de Supraveghere și Control al Infecției HIV - SIDA a primit 13.000 de lei care au fost cheltuiţi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite