Brăila: Ionel Drăgoi a făcut istorie în fotbalul brăilean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Ionel Drăgoi a făcut istorie în fotbalul brăilean
Brăila: Ionel Drăgoi a făcut istorie în fotbalul brăilean

La doar 23 de ani, Ionel Drăgoi juca fotbal pentru marile echipe ale României, Steaua şi Rapid, iar mai târziu, în echipa Oţelul Galaţi, a câştigat meciul de Cupă UEFA cu „Juventus Torino”

Profil

Născut.08 septembrie 1962
Studii. liceale
Ocupaţie. secretar sportiv CF Brăila
Familie. căsătorit, un băiat

Talent, viteză, centrări, dribliguri şi multe goluri pe dreptunghiul verde. Aşa îl putem caracteriza în câteva cuvinte pe Ionel Drăgoi, fosta glorie a fotbalului brăilean.

Există fotbalişti care şi-au dat sufletul pe teren, fotbalişti care au ridicat tribunele în picioare iar numele lor au fost pe buzele a zeci de mii de oameni.

Unul dintre aceştia este brăileanul Ionel Drăgoi. Datorită lui, fotbalul de la noi, dar şi echipa Oţelul Galaţi, a scris istorie, în 1988, câştigând un meci de Cupă UEFA, cu bătrâna doamnă, Jeventus Torino.

Ionel Drăgoi, poreclit de Cornel Dinu, „Aripioara”, îşi aminteşte perfect ziua în care, alături de coechipierii săi a învins Juventus-ul: „Minunea s-a întâmplat pe 7 septembrie 1988. Am câştigat cu 1-0, gol înscris din 11 metri. Eu am scos penalty-ul. La prima atingere a balonului m-a faultat Lugi De Agostini.".

Victoria „Oţelului Galaţi”, cu brăileanul nostru în teren, este cea mai mare realizare a unei echipe de fotbal din România în Cupa UEFA.

Ionel Drăgoi a jucat fotbal şi pe meleguri străine. Pentru a-i vedea calităţile a venit la Brăila, însuşi directorul Clubului Maccabi Tel Aviv, care nu a stat prea mult pe gânduri şi l-a luat pe Drăgoi în Israel.

A jucat pentru Steaua şi Rapid

Nici şapte ani împliniţi nu avea când a luat mingea din casă şi a început să facă jonglerii cu ea. Ionel Drăgoi a fost atras ca un magnet de sportul rege: „Aveam şapte ani când un bărbat care mă văzuze de mai multe ori cu mingea la picior m-a chemat la stadion”.

Şi-a luat tenişii şi mingea cu care bătea toată ziua maidanul şi a plecat într-o fugă spre stadion.Când a ajuns acolo a constatat că omul care-l chemase avea să-i devină antrenor.

A învăţat tainele fotbalului de la nea Miti, cum îi plăcea să-i spună, până la 10 ani, când a fost cooptat în echipa FCM Brăila.

Ionel Drăgoi a făcut parte din echipa de aur a Brăilei, atunci când formaţia a stat patru ani în prima divizie.
Ca o irnoie a sorţii, Ionel Drăgoi nu a jucat niciun minut la echipa lui de suflet, Dinamo.

A jucat, în schimb, la doar 23 de ani pentru Steaua şi Rapid. A fost coleg cu Victor Piţurcă, Puiu Iordănescu ori Rică Răducanu.

Brăileanul a fost convocat şi la echipa naţională a României, însă din pricina unei întinderi a pierdut lotul, acesta fiind şi cel mai mare regret al fotbalsitului.

La 37 de ani a ieşit trimfător de teren, însă este în continuare alături de fotbalul brăilean.„Antrenez copiii Brăilei alături de profesorul Gabriel Kirschner”, a conchis fosta glorie brăileană.

În cele peste 250 de jocuri disputate în divizia A, Ionel Drăgoi a înscris 80 de goluri. 

Întrebări şi răspunsuri

Credeţi în renaşterea fotbalului brăilean?

I.D: „Da, cred cu toată tăria că echipa noastră va renaşte. Mai cred că, la un momendat voi găsi din nou stadionul plin de oameni aşa cum era la meciurile noastre din 1990. Consider că echipa are acum condiţii optime foarte bune pentru atingerea obiectivului, acela de a promova în Divizia B. Cred în promovarea lor 100%”.

Va mai avea Brăila vreun copil minune, gen Bănel Nicoliţă?

I.D.: „Nu mă pot pronunţa. Se poate să mai fie, dar la fel de bine, să nu mai avem niciun al doilea Bănel. Nicoliţă a fost o raritate, a fost descoperirea unui turc, care a avut încredere şi a investit în el. Bănel este un băiat serios,muncitor, ascultător şi modest”.

ce-i place

„În primul rând îmi place sportul şi tot ceea ce presupune el, iar în al doilea rând sunt un familist convins, îmi place viaţa de familie. Îmi place Israelul pentru că acolo este raiul de pe faţa pământului, este ceva aparte, nu se compară cu nicio altă ţară. Vă mai pot spune că nu-mi displac nici distracţiile alături de prieteni.”

ce nu-i place

Ionel Drăgoi spune că nu poate suporta un anturaj prost. De asemenea, detestă oamenii falşi, mincionoşi şi pe cei care la început te linguşesc, te ridică în slăvi şi când ai nevoie de ei îţi întorc spatele. Se declară duşmanul alcoolului, al ţigărilor şi al politicii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite