Doru Victor Traian deţine secretele Apărării Civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Victor Traian lucrează de 25 de ani la Protecţia Civilă
Doru Victor Traian lucrează de 25 de ani la Protecţia Civilă

Era maistru în Uzina de Utilaj Greu „Progresul" Brăila, actualul Promex, când, potrivit obiceiului timpului, a primt ordin să se reprofileze. De 25 de ani lucrează la Protecţia Civilă.

Aşa s-a schimbat cariera profesională a lui Doru Victor Traian. Iniţial, a fost numit în 1985 ca şef al brigăzii de apărare civilă din întreprindere dar în scurt timp a fost solicitat să ocupe postul similar la Primăria Brăila.

„În acea perioadă, când la Apărarea Civilă se vorbea de fapt de atacuri aeriene cu arme nucleare, chimice sau bacteriologice asupra oraşului. Erau prevăzute scheme de evacuare a populaţiei civile în funcţie de puterea loviturii, de locul de impact. Erau luate în calcul multe variabile dar pentru fiecare exista o modaliate de rezolvare", îşi aminteşte Doru Victor Traian.

După 1989, Apărarea Civilă a intrat într-o altă eră. În primii ani de după revoluţie, regulamentele şi procedurile s-au schimbat cu repeziciune, avându-se în vedere faptul că urma integrarea în structurile Nord Atlantice şi ale Uniunii Europene.

Oameni anti-cutremur

„A trebuit să ne adaptăm. Acum suntem solicitaţi alături de formaţiunile militare specializate în toate situaţiile care impun protecţia cetăţeanului. Am fost activi la toate cutremurele care au avut loc din 1989 până acum, am făcut evaluări ale efectelor acestora. Nu am lipsit la nicio inundaţie de pe raza municipiului", ne-a spus specialistul în Apărare Civilă.

În momentul de faţă, România este deja în raza de acţiune a rachetelor balistice cu rază medie de acţiune care pot fi lansate de forţe ostile din continentul asiatic. Ca atare, de o bună perioadă de timp, planurile s-au construit în sensul refacerii posibilităţilor de apărare a cetăţenilor.

Ţine adăposturile „în viaţă"

„Adăposturile Apărării Civile sunt în cea mai mare parte în bune condiţii de funcţionare. Au rezervele de apă potabilă pregătite, instalaţiile de filtro-ventilaţie sunt funcţionale. Important este ca ele să fie mereu gata. Oricând se poate îmtâmpla o nenorocire, să fim, spre exemplu, pe direcţia deplasării unui nor foarte toxic produs la uzină chimică aflată la sute sau mii de kilometri de noi. Să nu uităm Cernobâlul", ne-a spus interlocutorul.

„Probleme mai sunt la unele adăposturi din Vidin şi Obor unde pânza freatică ridicată duce la o umezeală excesivă în interiorul acestora. Dar periodic le readucem la condiţiile optime de exploatare, pentru că, Doamne fereşte, nu se ştie niciodată când poţi avea nevoie de ele", a conchis Doru Victor Traian.

Care inundaţie a dat cele mai mari bătăi de cap?

D.V.T.:„Cea din anul 2006 Am intervenit atunci cu toate mijloacele din dotare pentrua scoate apa din zonele joase. După retragerea Dunării motopompele au scos apa din subsolurile şi beciurile clădirilor aflate pe faleza joasă. În unele beciuri şi subsoluri după ce am scos apa au rămas o mulţime de peşti".

Ce măsuri se iau în caz de cutremur?

D.V.T.: "Efectele unui cutremur puternic sunt greu de prevăzut. Avem logistica necesară pentru a interveni la nivel de municipiu. În principiu este vorba de a asigura cetăţenilor un minim necesar de existenţă, apa potabilă, adăpost. Din fericire nu am pus niciodată în aplicare acest plan de intervenţie şi ne dorim nici să nu avem nevoie de el".

Ce-i place?

În ciuda vârstei când are ocazia mai dă cu piciorul în minge. Este un pasionat de sport şi un fan declarat al fotbalului. De altfel, în tinereţe a activat la echipa de fotbal a Uzinei Progresul. Nu ar pierde o competiţie locală, indiferent de disciplină, pentru nimic în lume.

Ce nu-i place?

Lenea şi inactivitatea. Nu are astâmpăr nici când cade bolnav la pat. Nu-i place felul în care se trăieşte acum când minciuna şi ipocrizia au devenit etaloane de urmat pentru tineri. Este ferm convins şi supărat totodată, că tinerii din ziua de astăzi trăiesc într-o lume dedicată banului şi total lipsită de onoare.

Profil

Născut: 27 august 1949, la Brăila
Studii : Şcoala de Maiştri
Ocupaţia : Specialist în Apărare Civilă
Familie: Căsătorit , un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite