Brăila: Ziarul "Dorobanţul", de la 1877, în colecţiile Arhivelor brăilene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Ziarul "Dorobanţul", de la 1877, în colecţiile Arhivelor brăilene
Brăila: Ziarul "Dorobanţul", de la 1877, în colecţiile Arhivelor brăilene

O colecţie interesantă, formată din zeci de numere ale ziarului “Dorobanţul”, care a apărut în perioada Războiului de Independenţă a României, se află la dispoziţia iubitorilor de

O colecţie interesantă, formată din zeci de numere ale ziarului “Dorobanţul”, care a apărut în perioada Războiului de Independenţă a României, se află la dispoziţia iubitorilor de istorie, ea putând fi consultată la sala de studiu a Arhivelor Naţionale – Direcţia Judeţeană Brăila.

Cele câteva zeci de ziare “Dorobanţul”, bine păstrate şi împodobite cu o mulţime de gravuri realizate artistic, pot fi cercetate de către studenţii facultăţilor de Istorie şi Arhivistică, de către specialişti şi nespecialişti, în baza permisului de intrare.

Mare parte din gravuri – inclusive cea din pagina de titlu – au fost realizate de către gravorul care semnează “Reis”. Specialiştii cred că, în ce priveşte gravurile, unele ar putea aparţine marelui Nicolae Grigorescu. Artistul s-a aflat pe frontul din Balcani, împreună cu Armată Română, fiind un fel de corespondent de război al anilor 1877-1878.

Pagini întregi din “Dorobanţul” au fost dedicate eroilor Războiului de Independenţă. S-a scris, de asemenea, despre dispariţia generalului Nicolae Golescu, locţiitor domnesc în anii 1848 şi 1866. Gravuri deosebit de reuşite sunt cele în care sunt prezentate momente din campania din Balcani - arestarea unor spioni turci, ajutorarea populaţiei bulgare de către trupele româneşti, imagini din focul bătăliilor.    


Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite