Brăila: Dorina Tite, medicul de familie care iubeşte voluntariatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorine Tite, medic de familie şi de Medicina Muncii, foto Ciprian Dragomir
Dorine Tite, medic de familie şi de Medicina Muncii, foto Ciprian Dragomir

Medic primar de medicină de familie, dr. Dorina Tite este unul dintre puţinii medici de întreprindere şi de Medicina Muncii.

Graţie profesorilor din şcoala generală şi de la liceu, a ales medicina. După terminarea liceului a susţinut examenul de intrare la facultate. Pe vremea aceea, concurenţa era acerbă şi se prezentau 12 - 14 candidaţi pe un loc. A avut apoi norocul ca, la terminarea studiilor, să poată profesa în oraşul natal.

A terminat facultatea printre primii şi a putut alege repartiţia guvernamentală în Brăila, unde a profesat ca medic stagiar trei ani, la acelaşi dispensar unde lucrează şi în prezent.

„Această perioadă a fost de un real folos în formarea profesională. Aici am pus bazele pregătirii practice", îşi aminteşte dr. Dorin Tite.

„Din cauza politicii sanitare din vremea respectivă, nu am putut susţine examen de specialitate decât în 1990. Atunci au fost aproximativ 4.000 de candidaţi, concurenţa a fost acerbă. Locurile scoase la concurs pentru rezidenţiat au fost în numai pentru Medicină Generală, numită ulterior Medicină de Familie", spune dr. Tite.

Au urmat apoi examenul de medic primar, dar şi zeci de examene în vedere obţinerii de atestate medicale în Ecografie generală, Medicina de întreprindere, Master în Managementul Medicinei Muncii, iar de patru ani urmează cursuri în cadrul Rezidenţiatului de Medicina Muncii.

Primii paşi au fost cei mai importanţi

„Pentru mine perioada de stagiatură a însemnat foarte mult şi mi-am luat rolul în serios încă de la început. Am fost stagiară, pe Boli Interne, la doctorul Nicolae Nedelcuţ. De la acesta am învăţat cum trebuie să mă prezint în faţa pacientului, cum să vorbesc cu acesta, să am o anumită ţinută şi o anumită atitudine", povesteşte cu nostalgie dr. Tite.

Îşi aminteşte cu emoţie în glas de primul caz, al unui bătrânel cu pneumopatie acută şi insuficienţă cardiacă, devenit ulterior pacient la cabinetul medical.

„Relaţia medic de familie - pacient este una aparte, are o conotaţie emoţională. Rolul medicului de familie este imens. Am o echipă de nădejde, două asistente destoinice. Amândouă ştiu să primească pacienţii cu zâmbetul pe buze şi să meargă pe teren pentru a-i ajuta. Deviza mea este «gândirea pozitivă», nimeni din acest cabinet nu acţionează după alte principii", spune interlocutoarea noastră.

Medicina Muncii, o nouă specializare

Când a lucrat ca medic de medicină generală, dispensarului la care era angajată îi erau arondate un anumit număr de străzi. „Dacă pe acestea erau situate firme aveam obligaţia să le asigur asistenţa medicală de întreprindere. Pentru a putea gestiona problemele de sănătate şi securitate a muncii trebuie să ai o specializare medicală pe Medicina Muncii", a explicat medicul.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi investit în aparatura medicală?

„Dispensarul de medicină de familie este locul unde se realizează interfaţa între social şi medical. Acesta a fost şi motivul pentru care am investit în pregătirea profesională, în dotarea cabinetului cu: ecograf, electrocardiograf, spirotest, tocmai pentru a încerca să rezolvăm unele cazuri. Cele care necesită examen de specialitate sunt îndrumate către alte cabinete".

Sunteţi pro vaccinare?

„Întotdeauna am fost pro activitate profilactică, orice vaccinare este un beneficiu şi nu cred că îşi permite cineva să scoată pe piaţă un produs care nu a fost testat sau unul care are efecte secundare".

Ce-i place

„Am un cult pentru familie, dar şi pentru profesia şi specializarea de medicină de familie. Îmi plac verticalitatea, corectitudinea. Iubesc natura şi îndrăgesc foarte mult această perioadă a anului. Îmi place ideea de voluntariat în folosul oamenilor nevoiaşi şi de ani buni sunt voluntar la Crucea Roşie Filiala Brăila, unde conduc cursul de surori de Cruce Roşie".

Ce nu-i place

„Nu-mi plac necinstea, furtul - fie el şi intelectual, bârfa şi nu-mi place să se facă mult zgomot pentru nimic. Nu-mi place amestescul în rezolvarea unor probleme profesionale din partea unor persoane neavizate".

Profil

Născută. 27 septembrie 1955, Brăila

Studii. Facultatea de Medicină Generală Bucureşti

Profesie. Medic primar de Medicină Generală - Medicină de Familie

Familie. Căsătorită, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite