Brăila: Doar unu din trei şomeri şi-a găsit de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Vasile este unul dintre şomerii care şi-au pierdut speranţa, foto Dora Sider
Ion Vasile este unul dintre şomerii care şi-au pierdut speranţa, foto Dora Sider

O treime dintre cei rămaşi pe drumuri au reuşit să se angajeze.

În schimb, mii de brăileni care s-au trezit fără un loc de muncă au intrat în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila în primele 11 luni ale acestui an.

„Agenţia a cuprins în măsurile active prevăzute de lege, în perioada ianuarie - noiembrie, peste 14.600 de solicitanţi de loc de muncă, din care aproximativ 5.300 persoane, respectiv 36,3 % au dobândit statut de persoană ocupată", a precizat Simona-Ely Chioibaş, directorul coordonator al AJOFM Brăila.

Deşi numărul celor care au reuşit să se angajeze este mare, numărul şomerilor creşte de la o lună la alta, astfel încât la începutul acestei luni a fost înregistrat recordul negativ de peste 10.000 de brăileni care au rămas pe drumuri.

La sfârşitul lunii noiembrie rata şomajului a urcat peste media naţională, aceasta fiind de 7,6 %, iar numărul şomerilor înregistraţi de 10.474, dintre care doar 5.405 erau neindemnizaţi.

Şomerii vârstnici sunt în pragul crizei

Cei mai afectaţi sunt şomerii de peste 45 de ani. Cu toate acestea, 28,4 % dintre cei care s-au angajat cu ajutorul celor de la Şomaj au vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, iar 28,3% au peste 45 de ani.

„După ce că patronul nu mai are nevoie de mine şi mă trimite în şomaj, acum când vremurile sunt atât de grele, de la Şomaj primesc lunar o hârtiuţă şi o adresă cu care trebuie să mă prezint la un potenţial angajator", povesteşte Ion Vasile, de 54 de ani. „Cerşesc pur şi simplu locul de muncă. Mă cuprinde disperarea, nu alta, când văd cum trebuie să mă umilesc pentru bani deşi am muncit cinstit o viaţă întreagă", susţine Ion Vasile.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite