Doamne fereşte de un al doilea "Giuleşti": Maternitatea din Brăila cere de trei luni ministerului detectoare de fum, dar fără succes!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva La Maternitatea din Alba Iulia au venit pe lume 3 băieţi
Foto Arhiva La Maternitatea din Alba Iulia au venit pe lume 3 băieţi

Tragedia de la Maternitatea Giuleşti ar putea fi, oricând, rescrisă fiindcă Ministerul a uitat să dea detectoare de fum în teritoriu. De trei luni, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Brăila solicită fără succes Ministerului Sănătăţii 12 detectoare pe care să le monteze în saloanele cu nou-născuţi şi de Reanimare.

Cele 12 saloane pentru nou-născuţi şi de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Maternităţii brăilene sunt la mâna hazardului în cazul unui incident similar celui de la Maternitatea Giuleşti.


„Am solicitat 12 detectoare de fum dar Ministerul Sănătăţii nu ne-a dat niciun răspuns. Am insistat, dar ni s-a comunicat că vom fi anunţaţi atunci când vor veni", ne-a declarat Radu Duţu, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie din Brăila. Se întâmpla în urmă cu trei luni.


Fără echipă de pompieri


Cele 20 de incubatoare cu copii prematuri sunt aceleaşi de ani de zile, ce-i drept verificate şi răs-verificate după tragedia „Giuleşti", însă nimeni nu garantează pentru ele cu mâna pe inimă şi, implicit pentru vieţile bebeluşilor, în contextul în care aparatele sunt în grija personalului medical, personal care a fost sumar instruit în privinţa riscurilor unui scurtcircuit electric.


„Atunci, au venit pompierii şi ne-au verificat, am instruit şi noi oamenii cum am ştiut, dar, nu, nu avem echipă proprie de pompieri, ar fi prea scump să o întreţinem", a adăugat Duţu. Cert este că starea incubatoarelor nu îi linişteşte pe medicii şi managerii de la Maternitate.


„Într-adevăr, am făcut verificări. Detectoarele nu sunt obligatorii la clădirile deja existente, însă acestea sunt extrem de utile în depistarea imediată a unui incendiu incipient şi chiar pot declanşa o instalaţie automată de stingere. Se reduc considerabil pagubele", ne-a declarat maior Ştefan Stoian, purtător de cuvânt al Pompierilor din Brăila.


Directorul Duţu susţine că cinci dintre incubatoare au fost deja scoase din priză: „Trei au plecat la reparat, iar două sunt la firma de întreţinere fiindcă nu mai pot fi folosite. Am mai cerut Consiliului Judeţean măcar patru incubatoare, dar n-avem niciun răspuns".


Atitudinea Ministerului Sănătăţii dă impresia că tragedia de la Giuleşti a cam fost dată uitării. Tipic românesc. Şi asta fiindcă imediat după acea nenorocire, ministerul de resort cerea tuturor unităţilor din ţară verificări amănunţite dar şi o situaţie asupra necesarului de detectoare de fum. Numai că, acum, după trei luni, instituţia centrală n-a găsit, se pare, firma „potrivită" de la care să cumpere detectoare.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite