Disperarea mămicilor: “Vor face copii numai romii şi handicapaţii!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cred mămicile ameninţate de autorităţi cu reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor. Mămicile încep să se întoarcă la muncă, după ce au constatat că nu au cum să se descurce numai cu banii de la stat, lăsându-și copiii în grija bunicilor.

Salariile unor judecători bat până şi salariile miniştrilor

Peste 2.500 de mămici și tătici aflați în concediu de creștere a copilului sunt disperați şi spun că vor muri de foame. Cu toții așteaptă să vadă care va fi verdictul autorităților sperând în același timp că o minune va face ca indemnizațiile să rămână intacte.

Ștefan Răzvan Chiriță are un an și patru luni. Mama sa spune că lunar îi trebuie aproximativ 700 de lei pentru scutece, hăinuțe și lapte: „Am indemnizație pentru creșterea copilului minimă și abia fac față cheltuielilor. Dacă se va reduce nu știu cum mă voi descurca. Nu este corect să reducă acest drept al copiilor, indiferent de veniturile mamei, copilul trebuie să aibă cele necesare".

image

"Vor face copii numai romii şi handicapaţii în stilul ăsta", o completează Mariana Vintilă, o altă mămică.

Într-o situație disperată este și Alina, o mămică de 26 de ani.

„Lunar am nevoie de două baxuri de scutece, mâncare și hăinuțe pentru Gabriela care a împlinit un an și șase luni. Acum trebuie să cumpăr alte hăinuțe căci a crescut și vine vara, iar acestea costă nu glumă", spune mămica. Ea adaugă că își dorește să se reîntoarcă la muncă pentru a câștiga mai mulți bani, dar nu are cu cine să o lase pe micuța Gabriela.

Soluții și compromisuri

Directorul coordonator AJPS Brăila, Luminița Alina Latu spune că în acest moment 2.468 de mămici și tătici stau acasă și au grijă de cei mici:. „În evidențele noastre sunt 2.065 de mame în plată indemnizație creștere copil și 403 tătici. În același timp sunt și 112 stimulente pentru 76 de mămici și 36 de tătici".

image

Una dintre aceste mămici este Alexandra Lefter, 26 de ani, care a optat pentru a rămâne acasă doi ani să aibă grijă de fetița ei, Maria. Cu greu face față cheltuielilor de zi cu zi. „Primesc indemnizația minimă. Nu-mi ajung banii de la o lună la alta. 80 de lei pe lună sunt scutecele, laptele costă 30 - 40 lei/cutie. Nu ajung banii, nu mai rămâne nimic", spune tânără mămică.

Unele au renunțat la concediu pentru creșterea copilului.

„Am avut nouă luni concediu pentru creșterea copilului cu 85 % din venituri. Nu-mi ajungeau banii și am decis să mă duc la muncă, la un salariu bun. Vlad Andrei are un an și cinci luni și norocul meu a fost că am putut să-l las cu bunica", spune Magdalena Ene.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite