Brăila: Disperare - Sute de copii nu mai au loc la creşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Disperare - Sute de copii nu mai au loc la creşe
Brăila: Disperare - Sute de copii nu mai au loc la creşe

În locaţiile existente nu încap decât 200 de copii, iar cererea este de cel puţin 500 de locuri

Începutul noului an şcolar îi va prinde pe mulţi dintre copiii brăilenilor tot acasă cu bunicii sau cu bonele nespecializate în creşterea celor mici. Sute de micuţi rămân, anul acesta, în fara sistemului de creşe al statului.

Serviciul  Public de Asistenţă Medicală şi Administrare a Creşelor Brăila doreşte să înfiinţeze mai multe creşe, însă acest lucru nu este, deocamdată, realizabil. Părinţii sunt panicaţi fiindcă nu au cu cine să-şi lase micuţii.

 “Eu am reuşit să găsesc un loc pentru băieţel, dar prietena mea nu. Este disperată”, spune Amalia M. Şi Marian G., 41 ani a căutat cu disperare un loc pentru fetiţă, însă până la urmă a optat tot pentru ajutorul oferit de bunici.

Cele trei creşe sunt pline

Brăila are doar trei creşe, situate în partea veche a oraşului. Două dintre ele au program de zi, iar cea de a treia are, pe lângă programul de zi, şi unul săptămânal, de luni dimineaţă de la ora 06.00 până vineri seară la ora 20.00.
Dr. Tiţa Mihăilă, medic pediatru şi directorul Serviciului Public de Asistenţă Medicală şi Administrare a Creşelor spune că sunt foarte multe cereri pe care nu le poate onora.

“Suntem la capacitate maximă. Natalitatea este în creştere, iar noi am rămas cu acelaşi număr de locuri. Ar fi nevoie de o nouă unitate în Vidin sau în zona ansamblului Viziru – Buzăului pentru că cele trei creşe existente sunt în zona veche a oraşului. Se simte nevoia de o nouă creşă”, a precizat dr. Mihăilă.

Nici autorităţile nu dau prea multe speranţe părinţilor. “Există intenţia de a dezvolta acest serviciu în zona Viziru – Buzăului şi în Vidin, dar nu ştiu când”, a spus viceprimarul Doiniţa Ciocan.
Până acum creşele primeau copii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani. De ceva vreme legea le oferă părinţilor posibilitatea  de a-şi lăsa copiii la creşă până la vârsta de patru ani.

Costuri reduse la stat

Preţurile practicate de cele trei creşe sunt mici şi pentru că instituţiile au subvenţii de la Primărie. Un părinte plăteşte zilnic cinci lei pentru hrana copilul său dacă acesta este la o creşă cu program de zi şi şase lei/zi pentru copilul înscris la Creşa nr. 3 singura cu program săptămânal. Alternativa unei creşe particulare nu există.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite