Direcţia de Finanţe, cu ochii pe TVA-ul patronilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Generală a Finanţelor Publice judeţ Brăila aduce la cunoştinţa contribuabililor faptul că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.824/2011, a fost publicat O.M.F.P. nr.2.795/10.11.2011 privind stabilirea criteriilor pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de T.V.A. care a intrat în vigoare pe 1 decembrie.

Acest act normativ abrogă O.M.F.P. nr.1.984/24.05.2011, care stabilea procedura de înregistrare în scopuri de T.V.A., adoptând o nouă procedură şi detaliind criteriile prin care se aprobă sau se respinge solicitarea de înregistrare în scopuri de T.V.A.Se păstrează în continuare procedura cercetării la sediul contribuabilului, dar controlul va fi efectuat de persoane din cadrul A.N.A.F.
De asemenea, ordinul reglementează şi "Cererea de înregistrare în scopuri de T.V.A. 098 "pe care solicitantul o va depune la organul fiscal competent.Cererea este însoţită de o anexă ce va detalia câteva elemente ce justifică înregistrarea în scopuri de T.V.A..
Procedura se aplică numai persoanelor juridice române, care sunt înfiinţate în baza Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului şi care solicită înregistrarea în scopuri de T.V.A.conform art.153 alin.(1) lit.a) şi c) din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv :
- înainte de realizarea de operaţiuni taxabile şi/sau scutite de T.V.A. cu drept de deducere în cazul în care declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art.152 alin.(1) de 35.000 euro,calculat la cursul de schimb comunicat de B.N.R. la data aderării, sau dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire prevăzut la art.152 alin.(1) de 35.000 euro, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.
- când cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire prevăzut la art.152 alin.(1), dar contribuabilul optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.
Nu se aplică această procedură la sucursalele deschise în România ale societăţilor străine, care au obligaţia înregistrării în scopuri de T.V.A.în România, conform prevederilor art.153 (2)din Codul Fiscal.
Criteriile stabilite de noul act normativ servesc la evaluarea intenţiei şi a capacităţii persoanelor impozabile de a desfăşura activităţi economice ce implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de T.V.A. cu drept de deducere, precum şi operaţiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care aceste operaţiuni ar avea locul în România.
Persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de T.V.A. conform art.153 alin.(1), lit.a) din Codul Fiscal şi care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului trebuie să depună la organul fiscal competent o cerere de înregistrare în scopuri de T.V.A.formular 098"Cererea de înregistrare în scopuri de T.V.A. , conform art.153 alin.(1), lit.a) din Codul Fiscal şi anexa la cererea de înregistrare conform Anexei 2 din acest act normativ.
În aceeaşi zi cu depunerea formularului 098, persoanele impozabile vor depune, la Oficiul Registrului Comerţului, cererea de înmatriculare în registrul comerţului.
Persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de T.V.A. care optează pentru aplicarea regimului normal de T.V.A. în situaţia în care cifra de afaceri realizată în cursul anului calendaristic este inferioară plafonului de scutire şi care sunt supuse inmatriculării la registrul comerţului trebuie să depună la organul fiscal competent declaraţia de menţiuni formular 010 "Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică" insoţită de anexa la declaraţie conform anexei 2 a actului normativ.

Criterii de condiţionare:
Criteriile în funcţie de care se condiţionează înregistrarea în scopuri de T.V.A.a persoanelor impozabile, societăţi comerciale, sunt :
a) persoana impozabilă nu se află în situaţia de a nu desfăşura activităţile economice declarate în spaţiul destinat sediului social şi/sau sediilor secundare şi nici în afara acestora, o perioadă de maximum 3 ani - art.15, alin.(1) din Legea nr.359/2004.În acest scop, persoana impozabilă trebuie să depună, concomitent cu depunerea anexelor la declaraţia de înregistrare, formular 098 sau declaraţia de menţiuni, formular 010, după caz, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte dacă desfăşoară sau nu activităţi economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora.
b) niciunul dintre administratorii şi/sau asociaţii persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de T.V.A.înregistraţi fiscal în România şi nici persoana impozabilă însăşi, în cazul persoanei care solicită înregistrarea în scopuri de T.V.A.prin opţiune, conform art.153 alin.(1), lit.c) nu au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau fapte pentru care s-a dispus atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscală.
În cazul în care administratorii şi/sau asociaţii persoanei impozabile nu sunt înregistraţi fiscal în România, aceştia trebuie să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au comis infracţiuni şi/sau fapte de natura celor pentru care se dispun
atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscală,declaraţie ce se depune concomitent cu celelalte documente menţionate mai sus.
c) existenţa spaţiului destinat sediului social/domiciliului fiscal, criteriu care face obiectul verificării faptice
d) criteriile de evaluare prevăzute în anexa 3 la ordin

Soluţionarea înregistrării în scopuri de T.V.A.
Pentru soluţionarea înregistrării în scopuri de T.V.A.a societăţilor comerciale, organele fiscale competente :
1.realizează controlul documentar privind criteriile prevăzute la art.3 lit.a) şi b) prezentate mai sus, la sediul organului fiscal, pe baza documentelor prezentate.
De reţinut : Persoana impozabilă nu va fi înregistrată în scopuri de T.V.A., fără a se mai efectua verificarea celorlalte criterii, dacă se află într-una din următoarele situaţii :
- depune o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că persoana juridică nu desfăşoară activităţi economice la sediul/domiciliul fiscal, la sediile secundare sau în afara acestora.
- administratorii şi/sau asociaţii persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de T.V.A., înregistraţi fiscal în România, sau persoana impozabilă însăşi au/are înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau fapte de natura celor pentru care se dispune atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscală
- administratorii şi/sau asociaţii persoanei impozabile care nu sunt înregistraţi fiscal în România prezintă o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că au comis infracţiuni şi/sau fapte de natura celor pentru care se dispune atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent sau referitoare la inactivitatea fiscală.
Pentru persoanele impozabile care nu se află în niciuna dintre situaţiile descrise mai sus, se consideră că aceste criterii sunt îndeplinite şi se poate proceda la verificarea celorlalte criterii.
În situaţia în care, ca urmare a controlului documentar, organele fiscale competente stabilesc că persoana impozabilă nu poate fi înregistrată în scopuri de T.V.A., comunică solicitantului decizia privind respingerea solicitării de înregistrare în scopuri de T.V.A.şi motivaţia în fapt şi în drept care stă la baza respingerii.
2.După efectuarea controlului documentar şi numai în cazul persoanelor impozabile ale căror solicitări de înregistrare în scopuri de T.V.A. nu au fost respinse ca urmare a acestui control, organul fiscal verifică existenţa faptică a spaţiului aferent sediului social şi a sediilor secundare declarate prin efectuarea unei cercetări la faţa locului.
3.În situaţia în care s-a stabilit că persoana impozabilă a îndeplinit criteriile menţionate mai sus, verifică criteriile de evaluare prevăzute la anexa 3 la ordin şi ulterior întocmeşte un referat prin care va stabili punctajul obţinut de persoana impozabilă.
De reţinut :Dacă se constată că persoana impozabilă nu îndeplineşte criteriul privind existenţa spaţiului aferent sediului social şi sediilor secundare, din procesul verbal întocmit ca urmare a controlului faptic trebuie să rezulte, pe lângă rezultatul cercetării la faţa locului şi propunerea organului fiscal competent ca persoana impozabilă respectivă să nu fie înregistrată în scopuri de T.V.A.În acest caz, organul fiscal competent emite decizia de respingere a solicitării înregistrării în scopuri de T.V.A., care cuprinde în mod obligatoriu şi motivaţia respingerii, în fapt şi în drept şi care se comunică persoanei impozabile.
În situaţia în care criteriile prevăzute la literele a), b) şi c) sunt îndeplinite, se analizează criteriile prevăzute la litera d) şi se stabileşte punctajul conform Anexei 3 la prezentul ordin.
Dacă punctajul obţinut este mai mare sau egal de 45 de puncte, organul fiscal competent emite decizia privind aprobarea înregistrării în scopuri de T.V.A.
Dacă punctajul obţinut este mai mic de 45 de puncte, organul fiscal competent emite decizia privind respingerea înregistrării în scopuri de T.V.A., care cuprinde în mod obligatoriu şi motivaţia respingerii, în fapt şi în drept, care se comunică persoanei impozabile.

Termene de soluţionare
În cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de T.V.A. la înfiinţare, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de T.V.A. este de o zi lucrătoare de la data la care se comunică certificatul de înmatriculare în registrul comerţului dacă cererea de înregistrare în scopuri de T.V.A. şi anexa la cererea de înregistrare se depun în aceeaşi zi cu depunerea la Oficiul Registrului Comerţului a cererii de înmatriculare în registrul comerţului.
În cazul în care cererea de înregistrare în scopuri de T.V.A şi anexa la cererea de înregistrare se depun ulterior depunerii cererii de înmatriculare în registrul comerţului, dar înainte de data comunicării certificatului de înmatriculare în registrul comerţului, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de T.V.A.se prelungeşte corespunzător cu numărul de zile lucrătoare cuprinse între data depunerii cererii de înmatriculare şi data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de T.V.A.şi a anexei la cerere.
În situaţia în care cererea de înregistrare în scopuri de T.V.A şi anexa la cererea de înregistrare se depun după comunicarea certificatului de înmatriculare în registrul comerţului, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de T.V.A.este de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de T.V.A şi a anexei la cerere.
În cazul persoanelor care solicită înregistrarea în scopuri de T.V.A.prin opţiune ulterior înfiinţării, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de T.V.A.este de
3 zile lucrătoare de la data depunerii anexei la declaraţia de menţiuni.

Important: În situaţia în care documentaţia prezentată nu este completă, organul fiscal competent transmite solicitantului o notificare în vederea completării acesteia, iar termenul de soluţionare a solicitării de înregistrare în scopuri de T.V.A.se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data solicitării informaţiilor şi data primirii acestora.
Anexele 1 şi 2 se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziţie de A.N.A.F.şi poate fi descărcat de pe pagina de internet a instituţiei, la adresa www.anaf.ro.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite