Diana Mocanu: „Dacă ar fi să aleg din nou, nu m-aş mai apuca de înot"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dubla campioană olimpică este în prezent antrenoarea unui grup de 10 copii la bazinul Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Brăila. Ea dezvăluie că vina pentru că şi-a încheiat fulminanta carieră la numai 18 ani aparţine medicilor şi antrenorilor.

Cine este Diana Mocanu?

S-a născut pe 19 iulie 1984 la Brăila. A atins apogeul carierei la numai 16 ani, în 2000, când a câştigat două medalii de aur la Olimpiada de la Sydney, în probele de 100 si 200 de metri spate.

VEZI GALERIE FOTO CU DIANA MOCANU AICI

Atunci, toată lumea a crezut că Diana va domina înotul mondial cel puţin un deceniu. Însă n-a fost aşa. Absolut surprinzător, sportiva a abandonat activitatea competiţională la numai 18 ani.

S-au invocat probleme de sănătate. S-a bârfit mult despre viaţa ei extrasportivă. Cert este că fosta mare speranţă a înotului a dispărut din lumina reflectoarelor.

Acum, este un modest antrenor de înot la un liceu brăilean şi îşi aminteşte cu nostalgie cu vremea cânda marile campioane de nataţie ale lumii îi ştiau de frică.

MICROINTERVIU

Ai renunţat la 18 ani. Nu te încearcă regrete niciodată?

Eram terminată fizic şi psihic. De la vârsta de 12 ani a trebuie să fac faţă unui volum de muncă imens. A fost un efort foarte intens, cu rezultate pe măsură. Recordurile mele naţionale, la toate categoriile de vârstă, au rezistat mulţi ani. Unele încă mai rezistă. După Olimpiada de la Sydney am cerut un an de pauză, pentru că eram extrem de obosită. Din păcate, am fost obligată să merg mai departe iar organismul meu a cedat. Medicii şi antrenorii de la lot ar fi trebuit să ştie cum să-mi dozeze programul pentru a nu-mi distruge cariera. Eu eram doar un copil...

La 26 de ani eşti încă foarte tânără. Te tentează să revii?

Este imposibil. Am probleme medicale destul de complicate. Ceva la tiroidă. Se manifestă destul de ciudat: am stări de somnolenţă şi, uneori, mă sufoc. Medicii spun că nu am cum să mai fac performanţă în aceste condiţii.

Speră să devină o antrenoare mare

Una dintre cele mai cunoscute înotătoare ale Brăilei, câştigătoare a nenumărate premii şi medalii, Diana Mocanu, „regina înotului românesc", a trecut din postura de sportivă la cea de antrenoare.

Am găsit-o la bazinul LPS Brăila, într-o după amiază de sâmbătă, printre zecile de copii veniţi la înot. Fosta campioană a României se ocupă de pregătirea a 10 copii, avansaţi, pe care-i antrenează zilnic.

Odată încheiată activitatea sportivă, Diana a călcat pe urmele antrenoarei sale, Laura Sachelarie şi a devenit la rându-i mentor pentru puştii care vin la bazin.

Mărturiseşte deschis că nu ştie dacă va reuşi să o ajungă pe antrenoarea sa. „Îmi doresc să calc pe urmele Laurei Sachelarie, dar nu ştiu dacă acest lucru este şi realizabil. Copiii din ziua de astăzi nu sunt cum eram noi, sunt ceva mai pretenţioşi şi vin la bazin o scurtă perioadă de timp", spune cu tristeţe în glas Diana care adaugă că pe la 15 - 16 ani tinerii talentaţi sunt fie luaţi de cluburile mari şi pleacă din oraş, fie renunţă la înot în favoarea altor preocupări.

„N-aş mai face înot!"

Sportiva Diana Mocanu spune că dacă ar fi copil din nou nu ştie dacă ar mai face aceleaşi eforturi pentru sportul care a consacrat-o.
„Ştiind acum cât de greu este şi ce eforturi implică nu ştiu sincer dacă aş mai fi dispusă să mă dedic înotului. Ştiu însă că indiferent de ce va dori copilul meu, va face înot", spune fosta sportivă.

În ceea ce-i priveşte pe micuţii care-i sunt învăţăcei, ei bine, Diana Mocanu spune că din păcate foarte mulţi copii care vin la bazin nu ajung aici pentru a face performanţă. În plus, mulţi dintre ei sunt aproape obezi.

„Copiii nu mai sunt motivaţi pentru a practica acest sport. Vin la bazin să înoate şi atât. Este drept că avem acelaşi bazin şi condiţii ca cele din vremea copilăriei mele. Dar parcă pe vremea aceea se mai dădeau dulciuri, premii, lucruri prin care să-i stimulezi pe copii. Acum nici nu poate fi vorba despre aşa ceva", spune Diana care speră ca anul acesta să reuşească să atragă mai mulţi copii la bazin, mai ales că ar exista posibilitatea în vara acestui an pentru realizarea unor cursuri de iniţiere gratuite.

Premiere de consolare

Anii de muncă, medaliile şi titlurile câştigate i-au adus odată cu retragerea din activitatea competiţională câteva beneficii. Diana a primit un apartament de la Primăria Brăila în care locuieşte şi în prezent şi două maşini de la Ion Ţiriac pentru două titluri câştigate: pe una o foloseşte, pe cealaltă a vândut-o.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite