Dezgheţ economic pe piaţa construcţiilor: au început angajările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de reabilitare vor da de lucru şomerilor
Lucrările de reabilitare vor da de lucru şomerilor

În primele două luni ale anului, 611 persoane au renunţat la şomaj după ce şi-au găsit un loc de muncă. Deşi numărul şomerilor este în creştere, unii angajatori au început să aibă comenzi şi au rechemat oamenii la muncă. Constructorii sunt printre cei mai activi.

Există şomeri pentru care primăvara aduce o undă de speranţă: cei care au o pregătire în domeniul construcţiilor. Ion Mocanu, 56 ani, a lucrat pentru compania "Vega ‘93" până în iarna trecută, când a ajuns pe drumuri.

"Nu mai aveam de muncă şi patronul ne-a lăsat acasă. Ne-a spus că, atunci când va mai lua lucrări, ne va chema din nou la muncă. S-a ţinut de cuvânt şi săptămâna trecută am fost sunat", spune bărbatul.

În aceeaşi situaţie este şi Vasile Ivan, 54 ani, brăilean care lucrează pentru firma gălăţeană. "Nu mai aveam loc de muncă la Brăila şi mi-am găsit la Galaţi o slujbă. În iarna lui 2008, ca şi în această iarnă, am stat în şomaj. La fel ca şi în primăvara trecută, şi acum am fost chemaţi la muncă", povesteşte Vasile Ivan.

În primele două luni, 611 persoane şi-au găsit un loc de muncă ieşind din evidenţele agenţiei, iar în ultima perioadă numărul angajărilor s-a intensificat, spun cei de la AJOFM.

În pofida veştilor bune, rata şomajului la sfârşitul lunii februarie a atins la Brăila cote alarmante, fiind de 8,9%, peste cea de la nivel naţional, care a atins 8,3%. Peste 12.000 de persoane nu aveau loc de muncă în urma disponibilizărilor individuale şi colective de personal.

În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila sunt 12.301 şomeri, dintre care 4.384 sunt femei. În ciuda numărul tot mai mare al celor care au rămas fără venit, majoritatea sunt şomeri indemnizaţi, respectiv 6.535.

"În primele două luni au intrat în evidenţa agenţiei, ca urmare a disponibilizărilor curente şi colective de personal, 1.309 brăileni care au solicitat acordarea indemnizaţiei de somaj, conform prevederilor legale în vigoare", ne-a spus Laurenţia Vasilescu, purtător de cuvânt al AJOFM.

Majoritatea şomerilor, de vârsta a doua

Din totalul celor 16.028 de şomeri cuprinşi anul trecut în diverse programe la AJOFM Brăila pentru a-şi găsi un loc de muncă, doar 5.618 au reuşit să se angajeze. Cei mai mulţi aveau peste 45 de ani, respectiv 28,8% dintre cei cuprinşi în aceste proiecte, şi un nivel de pregătire gimnazial.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite