Dezbatere: Dezechilibrele climatice sunt în colimatorul agricultorilor și autorităților/Vezi aici care sunt soluțiile propuse de aceștia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii încearcă să găsească soluţii pentru combaterea dezastrelor din zona Bărăganului de Nord. Specialişti şi cercetători din agricultură şi-au dat întâlnire la Brăila pentru a dezbate modificările ce au apărut în mediul climatic şi efectele acestora asupra agriculturii.

Dezechilibrele climatice din ultima perioadă au fost principala temă dezbătută în cadrul unei sesiuni ştiinţifice la Facultatea de Inginerie.

Directorul Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare Agricolă Brăila (SCDA), dr. ing. Marcel Bularda a vorbit despre problemele determinate de contextul politic, social şi economic.

„În viitor, vor avea succes doar cei care promovează noul, calitatea şi eficienţa. SCDA trebuie să gândească modalităţi de adaptare a modului de a lucra în producerea de sămânţă, în concordanţă cu noile condiţii existente", a spus Bularda.

„Modificări actuale ale climatului şi cerinţe ce se impun în gestionarea mediului şi în activitatea agricolă" a fost prezentată de secretarul ştiinţific al SCDA Brăila, dr. ing. Ioan Vişinescu.

El a tras un semnal de alarmă „privind modificările climatice din întreaga lume: micşorarea calotei glaciare, inundaţii de proporţie în unele zone, precum şi accentuarea efectelor de secetă şi deşertificare, care vor avea loc în perimetrul judeţului nostru".

IMB, soluţie de revenire

SCDA Brăila a lansat şi ideea ca incinta Insula Mare a Brăilei să fie considerată soluţia antisecetă, în contradicţie cu varianta de inundare voită a incintei, în contextul realizării culoarului verde al Dunării.

Specialiştii apreciază că în viitorul apropiat este posibil ca suprafeţe importante din zona noastră să fie afectate de secetă şi deşertificare şi să fie scoase din circuitul agricol.

De asemenea, SCDA Brăila a spus că amenajările orezicole existente sau în curs de înfiinţare trebuie să fie considerate soluţii antisecetă întrucât orezul reprezintă o cultură sigură, care reacţionează pozitiv la condiţiile climatice caracteristice zonelor secetoase.

Mai multe manifestări ştiinţifice

Conferenţiarul universitar Adrian Goanţă, decanului Facultăţii de Inginerie, a menţionat că ar trebui ca şi în viitor să se organizeze astfel de manifestări ştiinţifice, în care staţiunile de cercetare - dezvoltare să colaboreze cu învăţământul universitar şi cu firmele private din ţară şi din străinătate.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite