Deţinuţii de la Tichileşti învaţă meserie pe bani europeni. Vezi aici în ce se califică ei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deţinuţi învăţând meserie. FOTO: ARHIVĂ TICHILEŞTI
Deţinuţi învăţând meserie. FOTO: ARHIVĂ TICHILEŞTI

Săptămâna aceasta în cadrul Penitenciarului de Minori şi Tineri Tichileşti s-au finalizat două cursuri de calificare destinate persoanelor private de libertate, finanţate de Uniunea Europeană - Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni!" .

Primul curs s-a derulat în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea accesului tinerilor aflaţi în penitenciare la programe de formare profesională şi integrarea pe piaţa muncii pe parcursul şi după executarea pedepsei", proiect finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi implementat în perioada 02.12.2008 - 01.12.2011 de un consorţiu de parteneri din România şi Austria. Activităţile derulate îşi propun promovarea serviciilor de suport dezvoltate în cadrul proiectului, care facilitează accesul şi menţinerea pe piaţa muncii a tinerilor după eliberarea din penitenciar şi se adresează atât lucrătorilor din penitenciare cât şi serviciilor de asistenţă socială, de ocupare a forţei de muncă şi potenţialilor angajatori.
Al doilea curs s-a derulat în cadrul proiectului „Economia socială - O noua provocare în inserția pe piața muncii a deținuților" şi a fost iniţiat de Centrul Român pentru Educație si Dezvoltare (CRED). Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea mecanismelor si instrumentelor de economie sociala in vederea creșterii șanselor de inserției pe piața muncii pentru persoanele private de libertate. Proiectul se dezvoltă în cadrul unui parteneriat format din Penitenciarul de Femei Târgşor, Penitenciarul de Minori si Tineri Tichilești, Penitenciarul Brăila, S.C. Monoprix SRL, Brăila şi European Think Tank Pour la Solidarité, Belgia.

MORARI


Primul grup s-a calificat în meseria de morar şi a fost format din 12 tineri care au participat zilnic la acest program de formare profesională. În urma susţinerii evaluărilor parţiale şi finale, toate persoanele participante au absolvit cursul respectiv. După obţinerea diplomelor de absolvire, persoanele private de libertate vor fi selecţionate pentru a desfăşura activităţi în cadrul morii.


ZIDARI

Al doilea grup, calificat în meseria de zidar, a fost format din 10 de deţinuţi, cursurile derulându-se zilnic timp de trei luni. Partea practică a fost realizată în incinta penitenciarului. În urma susţinerii evaluărilor parţiale şi finale, toţi participanţi au absolvit cursul.
Partea practică a cursurilor s-a desfăşurat în condiţii reale de muncă, pentru morari construindu-se în incinta gospodăriei agrozootehnice din fondurile proiectului o moară dotată cu toate utilajele necesare, iar zidarii au efectuat lucrări de reabilitare a unor clădiri ale penitenciarului.

CÂŞTIGĂ LIBERTATE


Ca urmare a absolvirii cursurilor de calificare, persoanele private de libertate vor primi 30 de zile câştig, care vor fi scăzute din pedeapsa pe care o mai au de executat.
În prezent, ca urmare a accesării unor fonduri europene, în P.M.T. Tichileşti sunt construite şi dotate un număr de şase ateliere unde persoanele private de libertate se pot instrui în tot atâtea profesii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite