Deţinuţii de la Tichileşti au organizat un spectacol inedit cu prilejul Naşterii Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Penitenciarul de Minori si Tineri Tichilești organizează în perioada sfintelor sărbători de iarnă o serie de evenimente în care vor fi incluse toate persoanele private de libertate aflate în custodia unităţii.Organizarea acestor activităţi în toată luna decembrie au ca scop aducerea în rândul persoanelor private de libertate a sentimentului de bucurie şi a atmosferei calde pe care le creează colindele şi tradiţiile de sărbăt

În acest sens a fost popularizat si implementat ,,Proiectul de Crăciun", proiect ce presupune organizarea unor activități care sa promoveze valorile si tradițiile creștin - ortodoxe in rândul persoanelor private de libertate , sa le orienteze energiile in vederea valorificării aptitudinilor creatoare si formarea unor atitudini prosociale si a respectului fata de semeni.
Astfel, în cadrul activităților de promovare a culturii s-au difuzat prin studioul multi-media şi sistemul de televiziune cu circuit închis filme specifice sărbătorilor de iarna, materiale informative despre semnificația obiceiurilor de iarna, s-au organizat concursuri tematice, a fost realizata o diaporama digitala cu obiecte confecționate de persoanele private de libertate.
În cadrul activităţilor organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă s-au derulat acţiuni caritabile care au constat in colectarea de jucării de la personalul angajat al penitenciarului, aceste jucării fiind oferite de către persoanele private de libertate unor copii aflați intr-un centru de plasament.
Inca de la începutul lunii s-au desfășurat activități in comunitate ce au debutat cu o vizita la Penitenciarul Brăila cu ocazia aducerii moaștelor Sf. Nicolae si participarea la procesiunea ,,Calatori pe cărările sfinților" iar astăzi, 22.12.2011 a fost prezentat un program artistic la Căminul de persoane vârstnice din Lacu Sărat.
Ieri si astăzi s-a organizat de către personalul educativ si prezentat de către minori si tineri un program artistic care cuprinde obiceiuri tradiționale romanești specifice (colinde, plugușorul, capra, sceneta).
Ca in fiecare an nu lipsesc numeroase activități moral-religioase: a fost susținuta de către preotul Boabes Gabriel din comunitatea locala conferința ,,Viața si minunile Sf. Nicolae", persoanele private de libertate au fost informate despre semnificația sărbătorilor religioase, iar preotul capelan Plesca Sorin a oficiat slujbe religioase si sfințirea camerelor cu aghiazma. In același context s-au efectuat vizite si au fost efectuate sponsorizări de diferite ONG-uri, asociația Urim si Tumim a oferit o suta de treninguri iar fundația Stanca Veacurilor a dăruit pachete cu dulciuri.
In secțiile de deținere se derulează concursul ,,Cel mai împodobit dormitor", tinerii deținuți au confecționat obiecte decorative specifice pentru sărbătorile de iarna, iar fiecare camera a primit din partea administrației câte un brăduț.
Activitățile sportive au făcut si ele parte componenta a proiectului desfășurându-se un mini-turneu de tenis si un meci de fotbal intre echipa penitenciarului si echipa Colegiului economic din Brăila.
Preocuparea pentru menținerea legăturii cu familia si mediul de suport a adus la penitenciar prin trei vizite sociale părinții, frații, bunicii si iubitele persoanelor private de libertate din P.M.T. Tichilești intr-un program susținut de medierea legăturilor cu familia a persoanelor ce urmează a se libera.
Implicarea persoanelor private de libertate în activităţi de promovare a tradiţiilor româneşti şi a obiceiurilor de iarnă contribuie nu doar la cunoaşterea semnificaţiilor religioase şi morale ale acestora, la valorizarea unor norme creştine, ci şi la formarea unor atitudini prosociale, a respectului faţă de semeni, la încurajarea afirmării persoanelor private de libertate prin implicarea în activităţi în scopul aprecierii tradiţiilor şi creaţiilor populare, la îmbunătăţirea imaginii sistemului penitenciar şi a percepţiei opiniei publice cu privire la rolul şi misiunea lucrătorului de penitenciar în societate.
Cu această ocazie, conducerea Penitenciarului de Minori si Tineri Tichilești urează tuturor colaboratorilor „Sărbători fericite" şi un An Nou plin de împliniri pe plan personal şi profesional, alături de cei apropiaţi .

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite