Despre Holocaust şi “trenurile morţii”, la şcoala din localitatea brăileană Surdila Găiseanca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au aflat, unii pentru prima oară, de “trenurile morţii”
Copiii au aflat, unii pentru prima oară, de “trenurile morţii”

Cu ocazia Holocaustului românesc, care se comemorează pe 9 octombrie, copiilor de la Găiseanca li s-a vorbit despre suferinţele evreilor, despre „trenurile morţii", „Jurnalul Annei Frank" şi solidaritatea umană.

Rememorarea dramelor de acum 70 de ani a fost pusă la punct de profesorul de istorie, Ionel Lăzărică. Cu acest prilej, a fost transmis elevilor un mesaj de „prietenie , toleranţă şi aducere aminte", din partea preşedintelui Comunităţii Evreilor din Brăila, David Segal Iancu.

„Crimele în general şi cele împotriva evreilor în special, sunt absurde şi detestabile, dar cel mai mult mă revoltă cele împotriva copiilor, a copiilor evrei care au pierit în lagărele de exterminare. Istoria Holocaustului nu poate fi predată decât cu sufletul tulburat; dacă nu auzi plânsetele şi ţipetele disperate ale copiilor de atunci, mânaţi spre camerele de gazare, nu vei putea transmite nimic copiilor de acum", ne-a spus profesorul Lăzărică.

„Steaua lui David"

Istoria iudaismului şi a antisemitismului, drumul fascinant urmat de acest popor dezrădăcinat din vremurile biblice şi până astăzi, suferinţa sa - au fost temele prezentate copiilor. Au fost vizualizate fotografii, liste cu deportaţi, ecusonul cu „Steaua lui David".

Profesorul le-a prezentat elevilor fragmente din „Jurnalul Annei Frank" şi o descriere a suferinţelor îndurate de acest copil evreu în ascunzătoarea secretă din Amsterdam, până la deportarea cu întreaga familie, survenită în urma unui denunţ, pentru care turnătorul a primit 1,40 dolari.

La finalul întâlnirii, au fost proiectate filmul documentar "Holocaustul românesc" şi filmul artistic tematic „Viaţa e frumoasă".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite