Brăila: Jenant, la ultima Mare Debarasare, nu s-au colectat decât 2,5 grame de deşeuri electrice şi electronice pe cap de locuitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Jenant, la ultima Mare Debarasare, nu s-au colectat decât 2,5 grame de deşeuri electrice şi electronice pe cap de locuitor
Brăila: Jenant, la ultima Mare Debarasare, nu s-au colectat decât 2,5 grame de deşeuri electrice şi electronice pe cap de locuitor

Marea Debarasare s-a dovedit a fi un eşec la Brăila. La ultima mare acţiune de debarasare s-au strâns doar 700 de kilograme de deşeuri, ceea ce înseamnă că un locuitor n-a predat decât 2,5 grame de deşeuri. La ultima Mare Debarasare, din 3 octombrie, nu s-au adunat nici trei grame de deşeuri constând în aparate electrice şi electronice pe cap de locuitor. Singurii care se „încăpăţânează” să ducă aceste acţiuni pân

Citeşte şi:


Ruşinos: colectă cât o diodă

Campania Marea Debarasare, concepută de Ministerul Mediului, se aplică şi la Brăila din primăvara anului trecut şi a devenit o acţiune de rutină, la care publicul participă doar simbolic.

La ultima acţiune de strângere a deşeurilor, organizată în Brăila pe 3 octombrie, s-au strâns doar 700 de kilograme, ceea ce înseamnă, la o populaţie de 280.000, că un locuitor a aruncat selectiv 2,5 grame de deşeuri. Într-un an, un brăilean nu aruncă nici câteva sute de grame, deşi Marea Debarasare ţintea ca fiecare locuitor să dea măcar patru kilograme într-un an.

„În toată ţara colectările sunt mici, mult peste aşteptările noastre. Explicaţia este că ai noştri înlocuiesc mult mai rar aparatele din casă, nivelul de trai este mai scăzut”, ne-a declarat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

image



„Nu am de gând să arunc nimic!”

Prin această campanie, dar şi prin montarea în oraş a clopotelor destinate colectării selective a gunoiului, administraţia locală şi specialiştii din domeniu îşi propuseseră să determine cetăţenii să îşi facă un gest reflex din aruncatul gunoiului într-un sistem organizat.

Realităţile imediate ale oraşului arată, însă, că brăilenii n-au nici în clin, nici în mânecă:

 „Nu stau, eu, mamă, să separ gunoiul! Pun totul în găleată şi arunc la tomberon! Uite, aşa! Eu nu mi-am mai cumpărat ceva nou de foarte mulţi ani, pentru că nu am bani dar, oricum ce am eu în casă e încă foarte bun şi nu am de gând să arunc nimic, nici să schimb”, ne-a spus Georgeta Bucur, o brăileancă de 63 de ani.

Nici cei mai tineri nu se pliază pe oferta campaniilor de protecţie a mediului:

„Nu am stat niciodată să seletez gunoiul. Pet-urile le arunc, ce-i drept, ambalate în altceva, fiindcă sunt unii care le adună. Anul trecut am aruncat un calculator, dar fiindcă era stricat, în rest, n-am dat nimic”, ne-a spus Marius Năstase, de 28 de ani.  

Primăria se ocupă, prin firmele de salubrizare, de colectarea acestor deşeuri şi o face în fiecare zi de sâmbătă din lună.

„Noi facem eforturi să promovăm această campanie, însă din punct de vedere cantitativ acţiunile nu sunt unele de succes. Scopul este acela de a ne educa, disciplina şi organiza, în primul rând”, ne-a declarat Doiniţa Ciocan, viceprimar al municipiului Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite