De la 1 iunie bugetul medicilor de familie se plafonează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prevederile noului Contract-Cadru îi sperie pe pacienţii care se tem că vor muri cu zile lipsiţi de medicamentele pe care nu le pot cumpăra la preţ întreg.

De la 1 iunie, va intra în vigoare noul Contract - Cadru privind acordarea asistenţei medicale. Noile reglementări îi nemulţumesc pe medici şi pe pacienţi deopotrivă.


Limită de medicamente


Unul dintre motivele de revoltă este acela că medicii de familie nu vor mai putea prescrie medicamente în funcţie de necesităţile tratamentului, ci în baza unui plafon. Ce înseamnă asta? Bugetul acordat medicilor de familie se va epuiza rapid şi majoritatea pacienţilor nu va mai „apuca plafon".


"Noi medicii de familie suntem nemulţumiţi de introducrea acestor plafoane. Se crează o discriminare clară între pacienţi. Cei care vin la medic la sfârşitul lunii, pentru că atunci se îmbolnăvesc, nu vor mai beneficia de medicamente compensate. Ce înseamnă asta? Dacă te îmbolnăveşti la sfârşitul lunii nu mai ai dreptul la tratament gratuit sau compesat ?", se întreabă retoric Valentin Boldea, medic de familie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.


În dificultate se afla şi bolnavii cronic, care vor beneficia de reţete numai odată la trei luni.
"Ce facem cu un pacient cronic cu o infecţie acută ? Ăştia sunt o enciclopedie de boli !", afirmă Stela Iacobescu, medic de familie.


Cum va reacţiona un pacient, care are nevoie disperată de medicamete, faţă de un medic care este nevoit să-i spună că şi-a epuizat plafonul aprobat pentru compensate ? Este lesne de imaginat !
"Mă aştept să mă ia la bătaie. Ce le spun eu unor oameni disperaţi aflaţi în astfel de situaţii. Nu mai pot fi drăguţă atunci. Vor muri pe capete. Asta se va întâmpla", este de părere Stela Iacobescu.


La fel crede şi directorul DJSP. "Se vor crea stări conflictuale între medici şi pacienţi. Eu le-aş recomanda pacienţilor să meargă la CAS să ceară acolo socoteală", spune Valentin Boldea.


Strigăt de disperare


Oamenii au ajuns în situaţia în care se tem efectiv pentru viaţa lor.
"Nouă nu ne rămâne decât să ne dăm duhul. Ăştia vor să ne omoare. Am rezistat chinurilor, dar e clar că n-o să mai pot", spune Gheorghe Buia, un penpensionar în vârstă de 69 de ani.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite