De excepţie: Doi profesori brăileni au slujit aproape un secol la catedră!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi profesori de la Şcoala din Surdila Găiseanca ies la pensie, având, împreună, 93 de ani de activitate în învăţământ. Amândoi sunt fii ai satului brăilean şi amândoi au ca pasiune matematica, pe care au împărtăşit-o copiilor.

Primul, Ion Oancea, dascăl vreme de 47 de ani, i-a fost coleg de catedră prof. dr. Ionel Cândea, actualul director al Muzeului Brăilei, pe vremea când era titularul catedrei de istorie-geografie, la Cireşu.

„Prof. univ. dr. Ionel Cândea îi datorez, din suflet, respectul meu!", a spus prof. Oancea, care a adăugat că reputatul istoric a ajutat mult şcoala din Găiseanca.

„Şcoala, viaţa mea!"

Profesor cu gr. didactic I, Ion Oancea şi-a început cariera la Zăvoaia, a continuat-o la Cireşu, iar din 1996 a fost titularul catedrei de matematică de la Găiseanca. Examenele de definitivat şi de grad le-a luat cu iluştri matematicieni prof. univ. Octavian Stănăşilă şi Ion D. Ion.

În afara şcolii, a fost textier, actor amator, corist şi dirijor al tarafului Căminului Cultural Zăvoaia. Mai apoi, a fost dirijor al orchestrei de muzică populară de la Făurei, director al Căminului Cultural Cilibia şi metodist la Casa de Cultură Făurei. Prof. Oancea a primit distincţii pentru activitatea desfăşurată şi a publicat în revistele de profil.

„Şcoala a fost viaţa mea, familia mea, nădejdea mea, alinarea mea. Aici am simţit că este locul meu. Nici nu vă închipuiţi cât de greu îmi vine acum, când plec de lângă elevii mei!", ne-a declarat profesorul pensionar.

Titular al catedrei de mate-fizică, prof. Gheorghe Bratosin a debutat în învăţământ la şcoala C.A. Rosetti, Buzău, iar din 1965 a fost dascăl la Găiseanca.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite