Datornicii la plata chiriei sau a întreţinerii sunt salvaţi de procesele lungi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
36 de chiriaşi din blocurile ANL sunt acţionaţi în judecată
36 de chiriaşi din blocurile ANL sunt acţionaţi în judecată

Chiar dacă rămân datori la plata chiriei sau a întreţinerii, locatarii nu au grija că ar putea fi evacuaţi. Restanţierii pot avea la dispoziţie până la doi ani de zile, cât durează un proces. Până acum, 165 de chiriaşi au fost daţi în judecată.

Potrivit legii, chiriaşii rău-platnici, cei din ANL-uri sau din casele aflate în Fondul Locativ al Primăriei Brăila, nu pot fi evacuaţi decât prin hotărâre judecătorească. Procesele durează foarte mult, timp în care majoritatea datornicilor reuşeşte să-şi achite restanţele.


Conform legislaţiei în vigoare, dacă locatarii înregistrează datorii la plata chiriei sau a întreţinerii, mai mult de trei luni, li se trimite o somaţie. Dacă nici ulterior primirii somaţiei nu plătesc, atunci sunt acţionaţi în judecată, urmând a fi evacuaţi în cazul în care nu reuşesc să-şi achite sumele datorate pe perioada procesului.


„Nu sunt foarte numeroase cazurile în care se ajunge la evacuare. Asta pentru că pe parcursul proceselor, termenele sunt destul de lungi şi mulţi dintre ei reuşesc să plătească în acest răstimp", ne-a declarat Emilena Huiu, directorul Direcţiei Serviciilor Publice Brăila.


Datorii de mii de lei


Din datele obţinute de la Direcţia Serviciilor Publice Brăila, rezultă că, până în prezent, au fost acţionaţi în judecată 165 de chiriaşi dintre care 36 chiriaşi din locuinţele ANL. Unii dintre ei acumulează datorii enorme la întreţinere sau la chirie, sume care ajung până la mii de lei. Un chiriaş din strada Împăratul Traian nr.7 înregistrează debite la plata chiriei de 4.734,74 lei, iar altul din strada Nicolae Grigorescu nr.12 figurează cu o datorie de 3.068,19 lei.


Cu toate acestea, dintre sutele de restanţieri la plata întreţinerii sau a chiriei, doar 20 au fost evacuaţi de la începutul anului până în prezent.


Restanţele la întreţinere, mai frecvente


„De regulă, ei îşi plătesc chiria pentru a nu avea niciun fel de probleme, dar întreţinerea nu o mai plătesc", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu. În cazul în care se acumulează datorii mari la întreţinere, asociaţiile de proprietari pot da în judecată Primăria pentru a-şi recupera banii, lucru care s-a şi întâmplat.


„Avem câteva astfel de procese în acest moment", ne-a mai spus edilul şef.


Dacă asociaţia câştigă în instanţă, municipalitatea trebuie să plătească, urmând a-şi recupera banii de la chiriaşi, care de cele mai multe ori sunt persoane care nu au niciun fel de venit sau cu venituri foarte mici.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite