Culturile de grâu sunt compromise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici pâinea pe care o vom mânca la iarnă şi la primăvară nu va fi tocmai românească. Culturile de grâu sunt deja compromise. Cel puţin aşa susţin marii producători din panificaţie.

„Grâul e ca şi compromis, numai eu am 20 de hectare în această situaţie, în Insula Mare a Brăilei. Va fi o problemă, nu este exclus ca pâinea să fie făcută cu grâu din alte state", ne-a declarat Culiţă Tărâţă, arendaşul Insulei Mari a Brăilei.
Grav este nu numai faptul că au dispărut fabricile de conserve şi de ulei şi zahăr, ci şi depozitele în care marii producători să-şi poată depozita cerealele.


Toată agricultura, în impas


„Ştiţi că, la un moment dat, Guvernul promitea că va construi depozite de legume şi fructe şi de cereale, pentru ca produsele româneşti să poată fi păstrate în condiţii europene?! Ei bine, nu s-a întâmplat nimic. Iar culturile din această toamnă, de grâu şi de rapiţă, dar şi de sfeclă de zahăr, sunt compromise. Statul nu ne ajută cu nimic, subvenţiile vin târziu şi greu, agricultura este în impas", este de părere Nicu Niţă, care are şi o fabrică de panificaţie în Brăila.


Pe de altă parte, Culiţă Tărâţă susţinea că, în agricultură, „dacă scoţi un 5-10 la sută din cât ai investit trebuie să pupi pământul".


Păi pâinea are deja atâţia afânători, încât nu mai poţi spune că e românească", este de părere Dochiţa Barbu, o brăileancă de 59 de ani.

Citeşte amănunte în săptămânalul ADS nr. 15. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei şi are preţul de 0,90 lei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite