Brăila:EFECTE: Criza trage pe dreapta afacerile brăilenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila:EFECTE: Criza trage pe dreapta afacerile brăilenilor
Brăila:EFECTE: Criza trage pe dreapta afacerile brăilenilor

Peste 1.200 de firme şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni Suspendarea activităţii, dizolvarea sau radierea voluntară sunt câteva dintre tertipurile folosite de patronii care nu au dorit să renunţe definitiv la afacerile deţinute.

Criza economică i-a făcut pe cei mai mulţi patroni să-şi închidă afacerile. Odată cu introducerea impozitului forfetar, numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008.

Astfel, în primele nouă luni ale anului, 1.236 de firme şi-au suspendat activitatea faţă de numai 153 în aceeaşi perioadă a anului trecut. 478 au preferat să recurgă la dizolvări voluntare, faţă de numai 68, în aceeaşi perioadă a lui 2008, iar 643 de firme au recurs la radieri voluntare anul acesta faţă de 138 anul trecut.

Cu toate acestea, numărul înmatriculărilor realizate în aceeaşi perioadă nu este cu mult mai mic – 1.447 anul acestea, 1.568 anul trecut. În plus, acum sunt înregistraţi la Brăila, 13.703 comercianţi, activi din punct de vedere juridic, din care 5.238 persoane fizice şi 8.465 persoane juridice. Cifrele ne-au fost furnizate de către reprezentanţii Registrului Comerţului.
Micii comercianţi au găsit portiţe de salvare

Dacă marii patroni au fost nevoiţi să declare falimentul, micii comercianţi încearcă să se menţină pe piaţă cât mai mult. Pentru unii este cu atât mai greu să se recunoască învinşi mai ales dacă afacerea pe care o au este singura sursă de venit.

Mi-am înfiinţat o firmă în urmă cu mai bine de 10 ani. Anul acesta criza economică m-a făcut să mă gândesc de două ori înainte de a face ceva. Am decis să reduc cheltuielile şi mi-am transformat afacerea. Acum sunt persoană fizică autorizată, am urmat un curs de vânzător şi astfel am renunţat la contabil şi la vânzător, numai ca să supravieţuiesc”, spune Vasile Enochiţă, 55 ani care adaugă că şi aşa chiria este destul de mare, iar vânzarea merge destul de rău.
„Într-o lună abia scot chiria. Eu vând haine la preţuri mici, dar aceeaşi problemă o au şi ceilalţi mici întreprinzători. Dacă reuşesc să strâng ceva mai mult decât chiria atunci chiar am avut o lună bună”, adaugă comerciantul.
Alţii au recurs la suspendarea activităţii pe o perioadă de trei ani în speranţa că până atunci lucrurile vor reveni la normal. „Dacă legiuitorul ne-a oferit posibilitatea de a suspenda temporar activitatea unei firme atunci putem să apelăm la această oportunitate pentru a trece peste această perioadă cumplită. Peste doi ani lucrurile se pot îndrepta”, spune Andrei Stamate, 38 ani. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite