Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Ovidenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La cimitirul Sfânta Maria, lumea a venit încă de la prima oră cu pomană
La cimitirul Sfânta Maria, lumea a venit încă de la prima oră cu pomană

În fiecare an pe 21 noiembrie, se sărbătoreşte Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Ovidenia după cum mai este cunoscută sărbătoarea în popor. Potrivit tradiţiei, în această zi, femeile dau de pomană, în principal peşte fiindcă este dezlegare la peşte pentru cei care ţin post.

De la primele ore ale dimineţii, la cimitirul Sfânta Maria din Brăila, femeile au venit cu coşurile cu pomană. "Astăzi se împarte peşte fiindcă e dezlegare la peşte, dar mai dăm şi covrigi, fructe, fiecare ce are", ne-a spus Geta Ştefan.


Tradiţia spune că Ovidenia este o sărbătoare a luminii, care sparge întunericul morţii. În această zi se dă de pomană lumina de veci, lumînarea care nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă. Pentru cei care au murit fără lumânare şi care nu şi-au aflat liniştea sufletului trebuie duse la biserică lumânări cam cât "statul omului", care vor arde toată noaptea lîngă altar şi vor lumina calea celor care au plecat spre lumea cealaltă.


În popor se spune că de Ovidenii se deschid porţile iernii, ziua având şi rol de predicţie. Dacă afară e frumos şi senin, anul viitor va fi secetos, dacă plouă şi e frig, anul viitor va fi ploios şi cu epidemii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite