Brăila: Creştere alarmantă a numărului de bolnavi de tuberculoză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Creştere alarmantă a numărului de bolnavi de tuberculoză
Brăila: Creştere alarmantă a numărului de bolnavi de tuberculoză

Lunar la cabinete se prezintă 35 sau chiar 40 de noi pacienţi De la începutul acestui an şi până acum medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila au înregistrat creşteri semnificative ale numărului de noi pacienţi cu tuberculoză, printre care şi copii proveniţi în mare parte de la oraş.

Pragul Spitalului TBC, aşa cum este el cunoscut, este trecut de foarte mulţi brăileni bolnavi de tuberculoză. Medicii pneumologi spun că numărul cazurilor noi este în creştere.

 „A continuat la fel ca în primul semestru al anului creşterea numărului de persoane diagnosticate cu noi cazuri. Noi eram pe un trend descendent la începutul acestui an, aveam chiar cu 10 – 15 % mai puţine cazuri decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Au început însă să se prezinte la medic mai mulţi pacienţi, aproape s-a dublat numărul celor depistaţi pe lună”, spune dr. Gabriela Moroianu, managerul spitalului.

Medicii cred că numărul mare de brăileni bolnavi de tuberculoză se poate explica prin faptul că s-au acumulat lipsurile, nu s-au mai hrănit suficient de bine sau au tot amânat să se prezinte la medic şi starea de sănătate s-a agravat de la o zi la alta.

Implicaţii sociale

Prin cele 165 de paturi s-au perindat până acum pe lângă pacienţii aflaţi în evidenţele medicilor pneumologi şi alţi 270 de noi bolnavi.

„Pe lângă un pacient nou venit şi diagnosticat la noi vin şi alte 15 – 20 de persoane cu care acesta a intrat în contact şi cărora li se fac investigaţii. Unii primesc tratament preventiv şi urmează să vină zilnic la spital între o lună şi trei luni”, spune managerul care adaugă: „Banii de care ar trebui să beneficieze aceste persoane ajung la ei la timp sau cu întârziere şi de aici o întreagă implicaţie socială, un consum în plus de medicamente pe care deocamdată le onorăm. Avem obligaţia legală de a avea stocuri de medicanmente specifice tuberculozei pentru două luni şi acum nu aveam probleme deocamdată”, a punctat dr. Moroianu.

Copiii au regim special

La TBC au ajuns şapte cazuri noi de copii bolnavi de tuberculoză, majoritatea provin din oraş şi nu de la ţară aşa cum se întâmpla până acum. Şi cum copiii rămân internaţi o perioadă de timp, spitalul devine automat locul pe care-l numesc casă.

„Pentru copii avem un specialist, un psihopedagog. Aceşti copii stau în spital între 40 şi 60 de zile. Sunt copii care au examene de susţinut, sunt copii din familii nevoiaşe care au nevoie de sprijin. Pentru cei mari am instalat două calculatoare cu acces la internet pentru ca ei să-şi facă temele, să se informeze, mai ales că am avut un elev de clasa a VIII-a şi unul de clasa a XII-a care s-au pregătit pentru examene, iar  cei mici au la dispoziţie curtea interioară pentru joacă”, a încheiat dr. Gabriela Moroianu.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite