Creşte numărul bolnavilor de SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testul HIV este gratuit şi confidenţial
Testul HIV este gratuit şi confidenţial

Medicii au în evidenţe 105 pacienţi cu virusul HIV, cu cinci mai mult decât în anul trecut. Majoritatea sunt adulţi care au contractat boala pe cale sexuală. O bună parte dintre ei se află deja sub tratament.

În fiecare an, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila înregistrează câteva noi cazuri de brăileni infectaţi cu Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV). Majoritatea bolnavilor sunt adulţi, dar în evidenţe există şi doi copii cu mame pozitive.

De la începutul anului şi până acum, cinci cazuri noi au ajuns în atenţia medicilor de la DSP, toate de adulţi, astfel încât numărul celor care au virusul HIV a ajuns deja la 105, cu cinci mai mulţi decât în 2008.

„Dintre aceştia, 80 sunt în tratament. Restul fie nu au indicaţii, fie nu au intrat în programul de tratament pentru acest an. Înregistrăm câteva cazuri noi pe an, dar nu mai mult de 10. A fost o perioadă când am consemnat multe cazuri într-un an, dar acum situaţia s-a schimbat. Creşterea a fost constantă la noi în ultimii ani, nu a fost spectaculoasă", a precizat dr. Delia Râşnoveanu, reprezentant DSP Brăila. Conform acesteia, cei mai mulţi adulţi au contractat boala pe cale sexuală.

Dacă la începutul acestui an au fost câteva probleme cu medicamentele de care bolnavii cu HIV aveau nevoie, acum cele 80 de persoane aflate în tratament au necesarul asigurat. „Au fost ceva probleme cu medicamentele când au început să se distribuie prin farmaciile cu circuit închis, dar lucrurile au revenit la normal", susţine medicul.

Sute de persoane se testează lunar

Medicii spun că oamenii sunt mai conştienţi de pericolul îmbolnăvirii cu HIV şi vin în număr mare pentru a se testa. „Vin cu sutele, lunar, la Centrul de Consiliere şi Testare HIV. Testarea este gratuită, confidenţială, iar rezultatul este înmânat personal celui care a solicitat-o, în maxim o săptămână", a mai spus dr. Delia Râşnoveanu.

Oricine doreşte se poate testa la Centrul situat pe strada Grădinii Publice nr. 2, de luni până vineri, între orele 8.00 - 12.00. Centrul a fost înfiinţat în 2005 şi a fost finanţat de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu DSP.

Număr mai mic în 2008

Anul trecut au fost testate pentru infecţia cu HIV, cu consiliere pre şi post testare, 1.854 de persoane. Patru dintre acestea au aflat că sunt seropozitive. Consilierea a fost realizată la sediul DSP prin Centrul de Consiliere şi testare HIV şi la cabinetele medicilor de familie, fiind înregistrate 100 de persoane infectate cu HIV.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite