Cornelia Veronica Babeş este brăileanca ce şi-a dedicat viaţa muncii de laborator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laborant
Laborant

Lucrează la Centrul de Transfuzie Sanguină de trei decenii, în tot acest timp ocupându-se de analizele din laborator dar şi de coordonarea activităţii, ca asistent şef. După absolvire, în anul 1978, s-a angajat la Spitalul Judeţean Braşov. Acolo a lucrat în Secţia Ftiziologie, la laborator.

Profil
Născută: 9 ianuarie 1959, Bran, judeţul Braşov
Studii: Şcoala Sanitară Postliceală
Ocupaţie: Asistent principal de laborator
Familie: Căsătorită, o fetiţăUn an mai târziu, în 1979, a venit în Brăila, în urma căsătoriei, iar în 1980 s-a angajat la Spitalul Judeţean Brăila unde a lucrat vreme de doi ani, tot în laborator. În 1982 a venit la Centrul de Transfuzie Sanguin, unde a rămas până în prezent.
În ajutor
„A fost alegerea mea să vin la Centrul de Transfuzie Sanguină, motivată şi de faptul că eram mai aproape de casă. De asemenea, consider că este mult mai interesant ce fac aici şi că ajutăm mai mult la alinarea suferinţei bolnavilor", ne-a spus Cornelia Babeş.
În urmă cu un an a devenit asistent şef în cadrul Centrului. Continuă să îşi desfăşoare munca de laborator şi, în plus, coordonează activitatea colegilor.
„Lucrez în laboratorul de VTS (virusuri transmisibile prin sânge). Aici se fac analize de depistare a virusului pentru Hepatita B, Hepatita C, virusul HIV, virusul HTLV (cel care dă leucemia acută virală). Analizele de laborator durează în fiecare zi în jur de trei ore şi jumătate în funcţie de metoda de lucru, de reactivii cu care lucrăm", ne-a povestit interlocutoarea noastră.
Muncă interesantă
Referitor la criza de sânge cu care s-a confruntat oraşul nostru la un moment dat, Cornelia Babeş consideră că o astfel de problemă poate apărea în orice clipă.
„De obicei, lipsurile survin la grupele care sunt mai rare, adică cele cu RH negativ. Cele patru grupe de sânge: A, B, 0 şi AB se împart la rândul lor în câte două subgrupe: RH pozitiv şi RH negativ. La noi, la Brăila, se iau în considerare trei sisteme: AB0, RH şi Kel. Dintr-o pungă de sânge integral, prin centrifugare, se separă mai multe subproduse: masă eritrocitară resuspendată, masă trombocitară, crioprecipitat, plasmă proaspăt congelată. Dacă se combină cele trei sisteme (AB0, RH şi Kel) cu cele patru subproduse, înţelegem pe câte variante poate exista la un moment dat un deficit de sânge", ne-a explicat Cornelia Babeş.
Nu şi-a dorit în mod special să lucreze în sistemul sanitar, în tinereţe fiind pasionată de matematică şi fizică. Consideră că a ajuns în sistem fiindcă aşa a fost să fie.
Cu toate acestea, munca în laborator i se pare extrem de interesantă, acesta este şi motivul pentru care toată activitatea desfăşurată de-a lungul celor peste 30 de ani de când lucrează, a fost în laborator şi nu regretă alegerea făcută.
Ce-i place
Îmi plac, în primul rând, sinceritatea oamenilor, onestitatea lor. Îmi plac oamenii serioşi şi deschişi, volubili şi plini de viaţă. Îmi plac oamenii care muncesc, care realizează ceva în viaţă. Îmi plac foarte mult călătoriile, dar din păcate, nu am prea mult timp pentru aşa ceva şi îmi face plăcere să ascult muzică bună, de calitate.
Ce nu-i place
Nu suport minciuna şi ipocrizia. Nu-mi plac oamenii prefăcuţi, nu-mi plac aceia care una spun şi alta fac. Nu-mi plac oamenii leneşi care nu muncesc, nu fac nimic, dar au foarte multe pretenţii şi consideră că li se cuvine totul, asumându-şi meritele altora.

Întrebări şi răspunsuri:
Care sunt, de obicei, problemele de care vă loviţi?
Am avut dintotdeauna materialele necesare pentru desfăşurarea activităţii. În plus, avem un colectiv minunat şi formăm o adevărată echipă. În fiecare zi, după ora 11.00, ne adunăm cu toţii şi discutăm despre problemele ivite pe parcursul zilei pentru a le putea remedia a doua zi.
Cum s-a schimbat percepţia oamenilor vizavi de donarea de sânge?
Percepţia oamenilor s-a schimbat în bine. Au înţeles că trebuie să-şi ajute semenii. Au înţeles că la un moment dat pot fi chiar ei într-o situaţie când au nevoie de sânge şi de aceea este bine să doneze.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite