Copile fără copilărie, mame fără voie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici jumătate dintre mămicile minore nu s-au căsătorit cu taţii copiilor. În acest an, 58 de fetiţe, aflate la vârsta la care altele alintă păpuşile sau se uită la Hannah Montana, au adus pe lume copii. Numărul lor a crescut cu 20 faţă de anul trecut.

Sunt nişte fete care nici măcar nu şi-au încheiat socotelile cu copilăria. Au vârste între 12 şi 17 ani şi deja îşi leagănă bebeluşii. În 2008, au fost înregistrate 35 de cazuri, cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani. În acest an, 58 de copile au devenit mămici.

„În primele 10 luni ale acestui an, au fost înregistrate 43 de cazuri, din mediul rural, iar în 2008, 24”, ne-a declarat psiholog Simona Cimpoae, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila.

Cea mai mică adolescentă, care a intrat în evidenţa DGASPC după ce a rămas însărcinată, în acest an, a fost o fetiţă de 12 ani, în prezent asistată la Centrul maternal. În acest caz, din raţiuni medicale, s-a dispus întreruperea sarcinii.

Medicii trag un semnal de alarmă

„Nu e normal ca o fetiţă să-şi înceapă viaţa sexuală la 12 - 13 ani. Nu este aptă să devină mamă la această vârstă. În loc să se joace, trebuie să-şi crească micuţul”, a spus dr. Alexandru Baltă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie.

Totodată, medicul avertizează că numărul minorelor care rămân însărcinate este în creştere.
Doctorul Baltă mai spune că familia este cea care trebuie să se implice în viaţa tinerelor şi că, de multe ori, părinţii nu reuşesc să-şi înţeleagă copilele devenindu-le confidenţi, înainte ca acestea să fie abuzate sexual.

„În unele cazuri, familia este dezbinată şi fetele scapă de sub control. Alcoolul este un factor care destramă familia şi atunci copilul caută alinarea în altă parte”, a punctat medicul. 

Pentru multe dintre copilele-mămici soarta este cruntă. Familia le reneagă sau nu le poate sprijini şi, atunci, singura mână întinsă vine de la Protecţia Copilului.

Cel mai adesea, singure

„Măsurile de protecţie în aceste cazuri sunt plasamentul familial sau Centrul maternal în care sunt primite cuplurile mamă-copil”, a adăugat psihologul Cimpoae.

Dintre cele 19 mămici, care au născut la vârsta de 16 ani, 10 au solicitat eliberarea autorizaţiei de căsătorie, în timp ce 11 mame, în vârstă de 17 ani, au făcut acelaşi lucru. 16 tinere, cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani, care sunt gravide sau au devenit deja mame, sunt singure, iar 20 trăiesc împreună cu taţii copiilor, dar fără încheierea căsătoriei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite