Portret: Constantin Gherghescu este un colecţionar de cursă lungă/Află de aici care sunt pasiunile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veteranul filateliştilor brăileni este secretarul Asociaţiei Filatelice „Dunărea" Brăila. A fost maistru la SMA, iar de la pensionare s-a dedicat exclusiv pasiunii sale, colecţiile.

Constantin Gherghescu, colecţionar brăilean din „garda veche", s-a născut în judeţul Vaslui. A rămas orfan de mamă pe când avea câţiva ani. În iunie 1941, tatăl său - fost sergent în Garda Regală, apoi în Regimentul 11 Dorobanţi - s-a aflat între primii ostaşi români căzuţi în luptele pentru eliberarea Basarabiei, provincie românească răpită de sovietici cu un an înainte.

„Tata avea 36 de ani când a fost încorporat şi trimis pe linia întâi. A fost rănit grav în luptele de la Ţiganca. Ruşii au tras cu gloanţe «dum-dum», iar unul i-a intrat prin piept şi i-a ieşit prin şira spinării. Şase luni a stat în spital, apoi a murit, fiind înmormântat în Cimitirul Ghencea Militar Bucureşti", povesteşte Constantin Gherghescu.

Carieră militară frântă

Rămas fără ambii părinţi la vârsta de 9 ani, Constantin a ajuns în grija statului, împreună cu fratele său mai mic, fiind orfani de război.

Elev al Colegiului Militar „Mareşal Ion Antonescu" din Galaţi, aflat pe strada Frumoasei 6, viitorul colecţionar a absolvit instituţia în anul 1946. A mai urmat doi ani la Liceul Militar „Mihai I" din Curtea de Argeş, instituţie care a fost desfiinţată abuziv în 1948, după abdicarea regelui.

„Am avut o viaţă bună, dar fără părinţi", povesteşte, stăpânindu-şi cu greu lacrimile, Constantin Gherghescu.

Ajutat de un unchi, în toamna lui '48, Gherghescu a fost admis la Şcoala Tehnică din Galaţi, de pe Împăratul Traian, după ce a fost silit să părăsească o carieră militară promiţătoare.

43 de ani la SMA

Din septembrie 1949, Constantin Gherghescu a lucrat la SMA Şendreni. Doi ani mai târziu, a venit la nou-înfiinţatul SMA „1 Mai" Brăila, şi acolo a rămas, până la pensionare, în 1991.

„Am fost întâi tehnician, apoi maistru la SMA. Când a luat fiinţă, SMA avea 39 de tractoare IAR româneşti şi «Lantz-Buldog» nemţeşti. Mâncam marmeladă pe pâine, asta era hrana de bază, fasole şi cartofi. Dar am făcut treabă, când m-am pensionat erau 210 tractoare. Acum, nu mai e nici SMA, nu mai sunt nici tractoare", povesteşte Gherghescu.

Din '59-'60, colecţionează mărci poştale. După ce-a ieşit la pensie, în 1991, s-a ocupat mai mult de pasiunea sa, ajungând unul dintre cei mai respectaţi colecţionari. Deţine ceasuri de buzunar - cel mai valoros valorează sute de euro - maşini de călcat vechi, ceasornice, medalii şi ilustrate vechi. Are şi un „Cap de Bour", emisiunea a II-a.

Constantin Gherghescu este secretarul Asociaţiei Filatelice „Dunărea" Brăila de 45 de ani.

Ce-i place

„Îmi place să colecţionez mărci poştale româneşti, cu precădere, dar şi alte obiecte vechi, cum ar fi ceasornice, ceasuri de buzunar şi multe alte „relicve". Am început cu timbre la modă cândva, „Mihai", iar acum am zeci de clasoare pline cu mărci poştale valoroase”.

Ce nu-i place

„Nu-mi place indiferenţa tinerilor de azi faţă de trecut, faţă de filatelie şi colecţii, nu-mi place lipsa lor de respect faţă de lucrurile valoroase. Cândva, eram sute de colecţionari în cadrul Asociaţiei Filatelice «Dunărea» Brăila, acum suntem doar 20-30 şi aceia ne vedem sporadic. Tinerii au alte pasiuni astăzi, mai puţin filatelia”.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi transmis cuiva pasiunea pentru filatelie?

„Da, nepotului meu, Dragoş, care a absolvit Informatica la Bucureşti. El va moşteni şi colecţiile mele. Fiul meu, care este căpitan de vas şi este plecat mult timp pe mare, nu a fost atras de mărci poştale, însă a urmat o carieră strălucită ca marinar".

Aţi primit distincţii, în calitate de colecţionar ?

„Da, am primit Diploma pentru activitate îndelungată în mişcarea filatelică românească şi Insigna de Onoare, clasa Argint, din partea Asociaţiei Filateliştilor din România, în 1976. Documentul e semnat de generalul Smirnov, preşedinte AFR pe atunci. La acea vreme, erau mult mai mulţi filatelişti".

Profil

Născut: 18 august 1932, Ţuţcani, judeţul Vaslui.

Studii: Şcoala Tehnică.

Funcţie: Secretar al Asociaţiei Filatelice „Dunărea" Brăila.

Familie: Căsătorit, un fiu căpitan de vas.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite