Colecţionarii păstrează crâmpeie din comorile Brăilei de altădată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivistul Ştefania Botez
Arhivistul Ştefania Botez

Monezi antice, aparate foto vechi de un secol, argintării - sunt doar o parte din bogăţiile colecţionarilor. Cei mai mulţi dintre aceşti păstrători ai istoriei preferă să rămână anonimi. E lesne de înţeles de ce. În urmă cu câţiva ani, unul dintre ei a fost prădat: 800 de monezi rare au fost furate şi vândute pe piaţa neagră.

Cazul lui Horia Sămărghiţan, colecţionarul jefuit, este cât se poate de relevant. Misterul care pluteşte în jurul colecţionarilor a ţesut legende, dar multe au un sâmbure de adevăr.
Afară de Ion Ivan, cel care deţine cea mai scumpă marcă poştală din lume, în Brăila mai sunt câteva zeci de pasionaţi colecţionari. Unii, şi-au rupt de la gură ca să pună mâna pe o carte de colecţie, o vedere sau o monedă rară. Alţii, s-au dedicat trup şi suflet colecţiilor.

Are toate monezile de argint ale României

Pasionat de colecţii de la vârsta de 7 ani, Teodor Potecă, proprietarul ancticariatului din Bariera Călăraşilor, vrea să înfiinţeze un muzeu al artei fotografice.
A înfiinţat Asociaţia „Gloria Mundi", ca să-i ajute pe tineri şi deţine 300 de aparate foto vechi. Ar putea umple cu uşurinţă sălile unui muzeu, cu toate obiectele pe care le colecţionează.
Deţine, printre altele, monezile de argint emise în România, de la 1867 încoace.


„Nu ştiu exact câte monezi, bancnote, vederi, cărţi, discuri sau afişe vechi am colecţionat de-a lungul anilor. Sute, poate mii. Deţin aproape 300 de aparate foto, cele mai vechi fiind din preajma Primului Război Mondial. Valoarea de piaţă a unor astfel de piese este de sute de euro", ne-a spus Teodor Potecă.
Potecă este pasionat de aparatele foto de la vârsta de 7 ani. Atunci a demontat, bucată cu bucată, aparatul de fotografiat al tatălui şi a primit o corecţie pe care nu va uita-o niciodată.


Cel mai vechi aparat deţinut de către pasionatul colecţionar este un „Agfa" cu burduf, din anul 1915. Cam din aceeaşi perioadă datează şi cel mai vechi aparat de filmat, „Kodak B". Multe din aparate le-a achiziţionat de la bătrâni, oameni ce renunţau cu greu la aceste amintiri. Teodor Potecă deţine şi un aparat miniatural de spionaj sovietic „Exact", din al Doilea Război Mondial.

Obiectele de patrimoniu, protejate de lege

Legea permite oricărui cetăţean să deţină obiecte de colecţie. Când însă, este vorba de bunuri de patrimoniu - cărţi româneşti dinainte de 1830 sau cărţi străine mai vechi de 1700, icoane vechi, documente domneşti, statuete sau monezi etc - acestea nu pot fi înstrăinate sau distruse.
„Cele mai multe bunuri deţinute de instituţia noastră sunt donate de către persoanele care le-au deţinut sau de către urmaşii acestora. Cel mai vechi document păstrat de noi este de la Bogdan cel Chior, fiul lui Ştefan cel mare, şi datează din anul 1505", a precizat arhivistul Ştefania Botez.


Documentul respectiv a aparţinut unei familii brăilene şi a intrat în posesia Arhivelor înainte de Revoluţie. Instituţia deţine, de asemenea, cărţi de patrimoniu, corespondenţă, documente, fotografii şi cărţi poştale vechi - un adevărat tezaur istoric.
Celebra Biblie a lui Cantacuzino, de la 1688, recent restaurată, este o altă piesă de patrimoniu aflată în grija Arhivelor.


Potrivit istoricilor, colecţionarii fac un mare serviciu instituţiilor implicate în popularizarea trecutului. Asta pentru că, până la urmă, multe dintre comorile deţinute de „păstrătorii trecutului" ajung, în final, la Muzeu, la Biblioteca publică sau la Arhive.

Citeşte amănunte în săptămânalul ADS nr. 14. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei şi are preţul de 0,90 lei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite