Brăila: Florin Chiriac cântă folk cu disperare deşi, după aspectul lui, poţi să juri că este rocker

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Florin Chiriac cântă folk cu disperare deşi, după aspectul lui, poţi să juri că este rocker
Brăila: Florin Chiriac cântă folk cu disperare deşi, după aspectul lui, poţi să juri că este rocker

Florin Chiriac s-a născut şi a copilărit în Brăila şi este singurul tip cu aspect de rocker care cântă, de fapt, folk. A participat la zeci de festivaluri de muzică folk şi a cântat alături de Nicu Alifantis, Zoe Alecu şi Ducu Bertzi

A copilărit în Brăila. Pasiunea lui pentru muzică a început încă din clasa a şaptea. A învăţat să cânte la chitară singur, după un caiet al profesorului de muzică Dorin Şipoş.

 „Nimeni din familia mea nu a mai cântat. Mama a vrut să ajung sportiv, de aceea am făcut înot, atletism şi rugby. Însă în clasa a şaptea a început să mă preocupe foarte mult muzica. Am luat chitara surorii mele şi prima melodie am învăţat-o într-o lună”, povesteşte cu mândrie tânărul.

În liceu, şi-a înfiinţat propria formaţie “Catharsis”, cu care a câştigat primele premii. Cu toate acestea, proiectul a avut o viaţă scurtă deoarece membrii formaţiei s-au despărţit.

“Fiecare şi-a urmat drumul. Eu am ales să fac ceea ce îmi place, adică să cânt folk”, spune Florin Chiriac.

Omul şi chitara

După o vreme s-a mutat la Galaţi. Şi-a luat chitara şi a început să cânte în cluburi. Patronii acestora s-au arătat interesaţi să le ofere clienţilor şi muzică live. Încet-încet, Florin a devenit foarte popular, iar seratele de folk au început să creeze diverse prietenii.

 „E greu să nu devii cunoscut, în momentul în care cânţi în aproape fiecare zi, în diferite spaţii publice”, consideră Florin.

La scurt timp, şi-a făcut formaţia „Ad-Hoc”  cu care a participat la multe festivaluri în ţară. Împreună cu Iulia Guşat, partenera sa de scenă, a avut şansa să cânte în multe concerte. În august, la festivalul de la Sulina, a obţinut premiul doi pentru măiestrie instrumentală.

„798 Art” un proiect de viitor

Muzica folk nu i-a satisfăcut însă dorinţa de a creea muzică şi din acest motiv, a iniţiat un nou proiect muzical - „789 Art”. 

”L-am numit astfel deoarece personajele care l-au născocit au preferinţe muzicale ce ţin de anii 70, 80 şi 90. Deocamdată, muncim la primul volum. Suntem în căutare de basişti, dar sperăm ca, până în iarnă, să finalizăm primul pas al proiectului”, spune Florin.

În prezent, este angajatul Casei de Cultură a Studenţilor unde organizează evenimente culturale, care se remarcă prin originalitate, destinate tinerilor.

„Am organizat concursuri de chitară, iar anul trecut am sărbătorit „Ziua Refugiatului”, primul concert cu oameni din Congo. A fost un spectacol muzical, colorat şi plin de viaţă”, povesteşte tânărul folkist.

Întrebări şi răspunsuri

Care este artistul tău preferat ?

„Îmi place mult muzica lui Bob Dylan. De asemenea, îmi plac baladele lui  Nicu Alifantis. Vali Sterian este preferatul meu pentru mesajul social, iar Alexandru Andrieş, pentru influnţele de jazz”

Te-ai gândit să faci carieră în muzică?

„Da, dacă în acest mod pot să aduc ceva bun şi frumos în viaţa oamenilor. Această plăcere mi s-a cultivat de pe vremea când mergeam la colindat şi vedeam feţele oamenilor că se transformă. Insistam să cântăm pe gratis. Era hrana noastră spirituală. Îmi pare rău că tinerii de azi gândesc foarte pragmatic. Nu mai vin nici măcar la concertele cu intrare liberă”, mărturiseşte Florin Chiriac. 

Ce-i place

“Îmi place frumosul exprimat în absolut orice, de la fiinţe umane până la obiecte de artă. De aceea, prin muzică încerc să aduc ceva frumos în viaţa oamenilor. Îmi mai place comunicarea interumană, casele spaţioase şi liniştite, verdeaţa, respectul, bunul simţ, curatul, culoarea albastră şi verde”. 

Ce nu-i place

“Nu îmi place desconsiderarea şi delăsarea. Îmi pare rău că nu mi-am vizitat ţara. În Galaţi, îmi displace lipsa înclinaţiei către artă şi frumos. Oamenii au devenit foarte reci şi materialişti”. 

Profil

Născut: 22 aprilie, 1982
Studii:  Facultatea de Litere, Master în “Traducere şi Interpretare”
Profesie: referent cultural
Familie: Necăsătorit





Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite