Celebrul tâlhar supranumit Atacatorul "X" - care a îngrozit oraşele Brăila şi Galaţi - cere daune morale de două milioane de euro statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Brăila, "Atacatorul X" (în medalion) a început atacând o profesoară, pe bulevardul Dorobanţilor
La Brăila, "Atacatorul X" (în medalion) a început atacând o profesoară, pe bulevardul Dorobanţilor

Lică Pletosu, condamnat la 14 ani de puşcărie după ce a terorizat şi tâlhărit 13 femei, acuză că a a fost arestat ilegal. În 2001, el a fost arestat de un procuror, deşi legislaţia CEDO, recunoscută de ţara noastră din 1996, spune el, stipula că arestările sunt decise de judecători. Proces inedit la Tribunalul Galaţi. Lică Pletosu (42 de ani), supranumit „Atacatorul X" sau „Umbra" pentru că îşi lovea victimele pe la spa

Supărarea gălăţeanului condamnat pentru tâlhărie este legată de faptul că mandatul de arestare emis pe numele său în 2001 a fost semnat de un procuror şi nu de un judecător.


„As" în legislaţie CEDO


Din 2001 până în prezent, Lică Pletosu a avut suficient timp în închisoare să se documenteze cu privire la legislaţia europeană în materia apărării drepturilor omului.
„România a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în 1994. Conform articolului 5, punctul 3 din Convenţie, mandatul de arestare nu poate fi emis decât de către un judecător iar la noi, până în 2003, mandatul era emis de procuror, ceea ce este profund nelegal faţă de prevederile CEDO", susţine Lică Pletosu.


Bărbatul este cunoscut ca cel mai temut tâlhar din Brăila şi Galaţi, fiind responsabil de comiterea mai multor infracţiuni cu violenţă şi în fosta Iugoslavie. Pletosu a fost condamnat de Tribunalul Galaţi, în 2002, la 14 ani de închisoare pentru tâlhărie.


La „palmaresul" său greu de egalat se adaugă o condamnare a justiţiei iugoslave, care i-a aplicat o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru jaf cu mână armată, iar în România a stat după gratii pentru furt calificat şi tentativă la viol.


Lică Pletosu a devenit "celebru" după ce a terorizat femeile din Brăila şi Galaţi în perioda decembrie 2000 -februarie 2001. El a fost prins după ce a comis 13 tâlhării, iar unele dintre victimele sale au rămas cu sechele pentru tot restul vieţii.


O brăileancă, profesoara Gagniuc, a fost torturată de bărbat înainte de a i se fura bijuteriile. Femeia a avut nevoie de aproape o săptămână de îngrijiri medicale la spitalul din Brăila, cât şi la Bucureşti.


Reprezentanţii Ministerului Public susţin că nu au comis nici o ilegalitate la momentul emiterii mandatului de arestare pe numele lui Lică Pletosu.
„Procurorul nu a făcut altceva decât să respecte legislaţia română în vigoare atunci", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, procurorul Marcel Codiţă.

Mărturii de atunci

Lica Pletosu este un personaj cel puţin ciudat, pentru care viata a curs, pâna la un moment dat, cu o normalitate greu de pus faţă în faţă cu sadicele atacuri consumate în 40 de zile pe teritoriul oraşelor Brăila şi Galaţi. Bolnav în ultimul hal, după cum spunea în 2001 Maricica Pletosu, mama acestuia, Lică a trecut, până la data de 22 decembrie 2000, prin Penitenciarul Galaţi, pentru viol, şi printr-o puşcărie de maximă siguranţă din Mitroviţa-Iugoslavia, pentru un jaf armat - spun poliţiştii, pentru un furt - spune mama sa.

Adevărul, aflat undeva la mijloc, l-ar putea spune doar Lică Pletosu. Cum până acum personajul a fost ţinut bine de poliţişti, acesta n-a avut prilejul să-şi detalieze faptele şi-n faţa jurnaliştilor.


Prada, recuperată de la Amanet


Cert este ca "atacatorul «X»" rămâne cel mai misterios caz din analele anchetatorilor brăileni, chiar dacă acesta şi-a însuşit şase dintre atacurile de la noi, iar o parte dintre obiectele jafurilor, bijuterii din aur şi argint, au fost recuperate din câteva case de amanet din Galaţi.


IATĂ UN REPORTAJ DE ATUNCI


"Florile trebuie udate cât nu-i soare"


În încercarea noastră de a afla adevarul despre atacatorul "X", dar şi despre cel arestat ca fiind "atacatorul «X»", Lică Pletosu, va vom prezenta amanunte din viaţa gălăţeanului de 33 de ani, pe atunci, bărbatul care are deja un deceniu de pârnaie la activ, dar si un dosar "de băiat cuminte şi bolnav", care îi acoperă trecutul.


Ştim de la mama lui că este foarte bolnav fizic: are tuberculoză pulmonară şi ulcer perforat. Dacă individul are ceva şi psihic, după cum s-au pronunţat în câteva rânduri şi ofiţeri din comanda IPJ, nu se ştie încă.


Lica Pletosu a crescut în armonie, într-o familie de oameni modeşti din Galaţi. Desi părinţii lui au lucrat in medii relativ sarace - Maricica Pletosu s-a pensionat de la "Textila", iar Nicolae Pletosu (tatăl) este macaragiu - cei doi copii ai familiei, Lică şi Gabriel, nu au suferit niciodată, nici din cauze materiale, nici din alte motive. Mama spune ca fiii ei n-au luat niciodată bătaie, cum iau alţi copii, au fost foarte apropiaţi de ea, au avut pe umărul cui plânge, au fost iubiţi şi răsfăţaţi, ea îngrjindu-se sa le ofere o educaţie cât şi să le inspire credinţa în Dumnezeu.


Copil retras


Ciţiva ani, până la vârsta şcolară, Lică a crescut mai mult pe la bunici, o familie aşezată de moldoveni, cu frica Celui de sus. În copilărie, Lică a fost tipul copilului retras. Nu exagerat de izolat, dar care îşi selecta prietenii şi chiar îşi consulta mama înainte de a da credit moral vreunui coleg.
Din acest motiv, Maricica Pletosu nu-şi poate explica ieşirile de mai târziu ale fiului sau. Undeva, cândva, copilul s-a rupt de mamă. Aceasta nici nu stie când a greşit, cum a greşit.


Adolescentul Lică Pletosu n-a dat semne că suferă din vreun motiv, n-a fost complexat, n-a dus dorul afecţiunii mamei şi a tatălui, chiar dacă acesta din urma a fost ceva mai dur cu el, dar nu-l pedepsea fizic. Din Gabriel, fratele sau, Lică şi-a făcut un prieten de nădejde. Ieşeau împreună, se distrau ca toţi tinerii, "nu săreau calul". Dupa armată, într-o unitate de Pompieri, din Caracal, Lică s-a schimbat foarte mult. Ceea ce l-a determinat să devină mai dur, mai "bărbat", cum se spune, îi scapă atât mamei lui cât şi lui Gabriel.


A participat la Revoluţie


"Ceva s-a intimplat, atunci, cu el. A participat şi la Revoluţie, era foarte mândru de faptele lui, de certificatul de revoluţionar. Dar, după prima arestare, certificatul i-a fost retras. Chiar dacă atunci când a fost luat la puşcărie mi-am revenit cu greu din şoc, am încercat să-l înţeleg, să-l ajut. Eu şi soţul meu ne-am vândut lucruri de prin casă, i-am angajat avocat, l-am căutat des la închisoare, i-am dus de la lenjerie de pat, până la hălci iîntregi de carne, ca să nu simtă ruperea de familie, să aibă puterea de a merge mai departe, de a se mobiliza psihic. Îi scriam mereu, îl încurajam...", a declarat Maricica Pletosu.
Cum, necum, la putina vreme dupa liberarea din inchisoarea galateana, pornit sa cistige multi bani si sa-si faca un rost, Lica a plecat in Iugoslavia. Putini sint cei care cunosc amanuntele dosarului in baza caruia, in Iugoslavia, Lica a fost arestat. Mama sa afirma ca el a comis doar un furt. Politistii dovedesc cu acte ca el a comis un jaf armat, a furat 30.000 de marci si un kilogram de aur, a ripostat cu gloante cind politistii sirbi l-au incercuit, incatusindu-l pentru sase ani, la Mitrovita. Maricica Pletosu pastreaza si acum scrisorile primite de la fiul ei din Iugoslavia. In acele epistole, Lică povestea felul in care este tratat in puscaria sirbeasca, faptul ca razboaiele si-au pus amprenta si asupra regimului de detentie si, mai ales, cerea parintilor sa-i trimita haine, mincare, dulciuri, tigari - nu pentru el - si sa-l viziteze cit mai des. In Iugoslavia, Lica si-a facut vreo doi prieteni. Unul foarte bun: "BMW". Cu acesta impartea totul si impreuna promiteau acasa ca se vor cuminti. Desi, in scrisori, nu si-a facut niciodata planuri de viitor. "Dragii mei parinti, ce sa va scriu despre mine? Sint bine, sanatos. Am inceput sa ies la munca, sint florar. Prietenul meu, «BMW», este cu mine. Ma bucur ca am fost scos la munca. Mai iau si eu putin aer. Multumesc lui Dumnezeu ca au trecut bombardamentele. Mi se facea inima cit un purice si le spuneam astora ca zboara moartea pe deasupra noastra. (...) Cum imi petrec zilele? Ma trezesc dimineata devreme, fiindca florile trebuie udate, nu, cit nu-i soare",
scria, in noiembrie 1999, Lica Pletosu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite