Cel mai vechi voluntar din Brăila înfiinţează primul centru de tineret din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Niculiţă în timpul vizitei în Polonia
Gabriel Niculiţă în timpul vizitei în Polonia

Gabriel Eduard Niculiţă are 21 de ani şi cu opt ani de activitate în spate, este cel mai vechi voluntar din Brăila. Gabriel s-a implicat în activităţile de voluntariat din anul 2003. Pe vremea aceea avea doar 13 ani şi activa la Clubul Voltin.

„Cariera" de voluntar i-a oferit posibilitatea de a călători mult în ţară şi în străinătate, iar tânărul vrea să folosească experienţa acumulată pentru a face ceva pentru tinerii din Brăila. Gabriel este acum coordonatorul Grupului Informal de Tineri din Brăila TINKLUB şi cel mai nou proiect pe care îl are în derulare este „Speak Up" finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune şi al cărui scop principal este înfiinţarea unui centru de tineret, primul de acest fel în oraşul nostru.


Inspiraţia pentru modelul de centru pe care tânărul brăilean doreşte să-l înfiinţeze a venit din Polonia. Acolo a avut ocazia să viziteze într-un mic orăşel, Sepolno Krajenskie, o astfel de locaţie dotată cu tot ce-i trebuie: bucătărie, living, sală de calculatoare, studio foto profesionist.


Un centru de inspiraţie poloneză


„Am stat acolo 10 luni şi am lucrat ca voluntar în 3 locuri: un centru de tineret, unul pentru persoane cu dizabilităţi şi unul de recreere pentru adolescenţi. M-a impresionat acel orăşel mic care era foarte dezvoltat şi avea tot ce-i trebuie", ne-a spus Gabriel. „După ce am venit din Polonia, m-am informat ce acte ne trebuie pentru realizarea unui asemenea obiectiv la Brăila şi sper ca până în martie anul viitor să reuşim să avem deschiderea oficială a centrului", a adăugat tânărul.


Tânărul se luptă acum să obţină o locaţie şi restul de bani de care mai are nevoie pentru amenajarea centrului. „Am purtat discuţii cu Primăria şi Consiliul Judeţean, dar deocamdată nu am obţinut nimic. Aşteptăm să ne iasă actele pentru ONG-ul nostru de la Tribunal şi după aceea o să mai încercăm", ne-a spus tânărul voluntar.


Un partener de încredere în cadrul proiectului este Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati". „Biblioteca susţine iniţiativa Speak Up. Instituţia noastră a găzduit mai multe workshopuri pe diverse teme care au adunat sute de tineri", ne-a precizat Dragoş Neagu, directorul Bibliotecii.


Gabriel şi-a pus mari speranţe în acest centru: „Îmi doresc să schimb ceva în Brăila. Va fi un loc pentru socializare, pentru dezvoltare, unde orice tânăr va fi binevenit şi va putea participa la activităţi de voluntariat, la pregătirile pe care le vom organiza. Se va pune accent pe educaţia non formală".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite