Cât vor plăti brăilenii căldura la iarnă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăilenii îşi vor pune mâinile în cap la propriu când vor vedea lista de plată. FOTO: NICOLETA BUTNARU
Brăilenii îşi vor pune mâinile în cap la propriu când vor vedea lista de plată. FOTO: NICOLETA BUTNARU

Primăria Brăila va subvenţiona factura la căldură în această iarnă doar pentru acele persoane au venituri mai mici de 1.000 de lei pe membru de familie.

Primarul Aurel Simionescu a motivat decizia prin dorinţa de a menţine valoarea facturii la căldură pe care o vor plăti brăilenii cam la aceeaşi sumă care au plătit-o şi iarna trecută.
„Vom merge cu subvenţiile până la 1.000 de lei pe membru de familie, astfel încât cea mai mare parte dintre cei care sunt racordaţi la CET să plătească aceleaşi sume sau sume identice cu cele pe care le-au plătit şi anul trecut", a precizat Simionescu.


În Brăila mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire doar 12.500 de apartamente. Banii alocaţi lunar de la bugetul local vor ajunge undeva la 100.000 de lei.
Subvenţia acordată de Primărie vine pe lângă cea oferită de Guvern prin O.G.70/2011 şi se acordă proporţional cu venitul obţinut, începând de la 10% până la 100%.
Astfel persoanele singure care au venituri de la 0 la 155 lei vor beneficia de o subvenţie maximă de 100%. În cazul familiilor care însumează venituri de până la 155 lei pe membru de familie, subvenţia este ceva mai redusă, de 95%.


Căldură, după vreme


De exemplu o familie care înregistrează venituri de 300 lei pe membru de familie va beneficia de o subvenţie de 60% de la stat plus 20% de la bugetul local, ajungând la o reducere cu 80% a costului facturii la căldură.
În final, familia respectivă va plăti cam 100 de lei pentru căldură dacă locuieşte într-un apartament cu două camere sau 120 de lei dacă locuieşte într-un apartament cu trei camere.


Costul facturii o să varieze şi în funcţie de vremea de afară, respectiv de consum.
„Se poate aranja cu asociaţiile de proprietari ca atunci când temperaturile sunt ceva mai blânde, să nu se mai pompeze atâta căldură pentru ca în final să se mai reducă din costuri", ne-a declarat Marian Covache, preşedintele Federaţiei Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Brăila.


Încă o veste bună este aceea că preţul gigacaloriei anul acesta este ceva mai mic decât anul trecut datorită modernizărilor care au avut loc la reţeaua de distribuţie a CET. Astfel preţul a scăzut de la 374 lei/gigacal la 343 lei/gigacal.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite