Castelul de apă, unul dintre simbolurile Brăilei, îşi aşteaptă rândul la reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul de apă din Grădina Mare, monument simbol al Brăilei aşteaptă de ceva vreme să-i vină rândul pentru a fi reabilitat pe bani europeni.

După ce o serie de monumente simbol ale Brăilei precum grupul statuar Traian, Casa Goangă, Teatrul Maria Filotti, fie au fost reabilitate, fie contractele au fost semnate şi urmează începerea lucrărilor, Castelul de apă aşteaptă de cinci ani, de când a reintrat în posesia Primăriei, proiectul de reabilitare.

Reprezentanţilor Municipalităţii spun că pentru a accesa fonduri europene, trebuie realizat întâi un studiu de fezabilitate şi o expertiză, ambele pe banii Primăriei. „Pentru a putea depune un proiect trebuie să avem un studiu de fezabilitate, acel DALI. Pentru un studiu de fezabilitate trebuie să avem expertiza. Aceste studii sunt făcute de noi", ne-a explicat primarul Aurel Simionescu.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO


Studiul de fezabilitate a fost realizat anul trecut, iar acum urmează să fie conceput proiectul. Edilul şef are de gând să meargă cu proiectul de reabilitare pe Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) chiar dacă acest lucru va însemna o contribuţie financiară mai mare din partea Primăriei. El a precizat că suma rămasă disponibilă pe PIDU pentru acest proiect ar putea fi destul de mică ceea ce ar însemna că Municipalitatea va trebui să vină cu un procent de cofinanţare mai mare, dar nu contează deoarece nu se ştie când va mai apărea o nouă şansă de reabilitare a castelului pe fonduri europene.


Brăilenii în vârstă sunt nostalgici după vremurile când Castelul era principalul punct de atracţie al oraşului şi speră că Primăria va face ceva pentru readucerea clădirii pe lista punctelor de promenadă din Brăila şi în circuitul turistic. „Ne-am bucura să mai deschidă restaurantul din Castel, măcar ocazional. Ne este dor de acele vremuri", ne-a spus Mircea Mocanu.


Scurt istoric


Castelul de apă al Brăilei a fost construit în anul 1912 şi în vremea când era funcţional alimenta aproape jumătatea din populaţia oraşului. În 1978 a fost cedat cooperativei Consumcoop pentru reamenajare şi transformare în obiectiv de alimentaţie publică. Până la sfârşitul anilor 80 a fost amenajat acolo şi celebrul bar rotitor de unde se putea admira panorama Brăilei.

În 1996 Castelul a ajuns în proprietatea controversatului om de afaceri gălăţean Cătălin Chelu care a încheiat un contract de preluare cu Consumcoop. După un proces care a durat 10 ani clădirea a revenit în proprietatea Primăriei care încearcă acum să o reintroducă în circuitul turistic al oraşului.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite