Ruşine: Achiziţii publice cu sume exorbitante/Un litru de apă în caz de urgenţă costă cât o bere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile la materialele necesare pentru situaţii de urgenţă nu au fost actualizate. Apa de băut este mai scumpă chiar şi în situaţii de urgenţă. Cel puţin aşa reiese din planul întocmit pe acest an care nu prevede nici măcar măsurile de prevenţie în caz de cutremur.

În situaţii de urgenţă, resursele umane, materiale şi financiare sunt de importanţă maximă. La fel de important este Planul de analiză şi acoperire a riscurilor din judeţ. Acesta este întocmit şi supus aprobării consilierilor judeţeni în fiecare an. Zilele acestea, când a fost supus aprobării planul pentru 2010, spiritele s-au încins chiar înainte de vot după ce unul dintre consilieri, Dănuţ Lungu, a atras atenţia asupra preţurilor afişate la apă.

image

„Apa minerală/plată este doi lei sticla de un litru. Atât costă o sticlă de apă? Avem rubrică „alte materiale". Aş vrea să ştiu dacă se pot actualiza aceste preţuri", a spus Dănuţ Lungu, în timp ce consilierul Adrian Ritzinger a intervenit şi el, cerând o listă completă cu măsurile de intervenţie în cazul unui cutremur.„Am înţeles că la un cutremur mai mare vom avea o groază de morţi. Aici trebuie să vorbim şi de măsurile necesare pentru a preveni un astfel de dezastru", a spus Ritzinger.

image

Semnale cu ecou

Punctul de vedere al celor doi consilieri este împărtăţit şi de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Gheorghe Bunea Stancu, care a solicitat şefului ISU, colonel Florin Silvi, ca, până la următoarea şedinţă CJ, preţurile să fie aduse la zi, iar măsurile de prevenţie să fie inserate în plan.

„Nu este bine ca apa să ne coste patru lei în loc de un leu. Banii sunt ai noştri şi ar fi păcat ca la sfârşitul anului să nu mai avem resurse deloc, tocmai din cauza unor cheltuieli exagerate", a explicat şeful CJ.

Explicaţii

Maiorul Cristian Ion, şeful Centrului Operaţional al ISU Brăila, spune că valorile din anexe au fost reactualizate de către Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT).

„Fiecare UAT are prevăzut la capitolul buget sumele necesare asigurării produselor de strictă necesitate în caz de situaţie de urgenţă pentru 72 de ore", spune Cristian Ion, care adaugă, că sumele prevăzute sunt o medie rezultată din comerţul cu amănuntul în diverse locuri din judeţ.

image

„În caz de urgenţă trebuie să existe aceste sume cu care se achiziţionează pe plan local sau din cel mai apropiat punct, produsele de strictă necesitate. Aceasta cade în sarcina UAT, iar ISU este cel care doar gestionează criza. După 72 de ore fondurile şi bunurile necesare vin de la nivel superior, judeţean sau naţional", explică maiorul.

Preţuri din anexa planului pentru situaţii de urgenţă pentru primele 72 de ore

1. Conserve carne - 9.340 necesar, 0 - existent, preț unitar 5,23 lei

2. Conserve legume- 7.132 mecesar, 0 - existent, preț unitar 3,46 lei

3. Apă minerală/plată - 22.950 necesar, 0 - existent, preț unitar/l 2 lei

4. Pâine - 23.980 necesar, 0 - existent, preț unitar - 1,91 lei

5. Complet de servit masa de unică folosință - 12.100 necesar, 0 - existent, preț unitar - 1,22 lei

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite