Galerie foto şi video:Prima anchetă penală în cazul cailor sălbatici de la Letea. Cinci cai pierduţi: unul mort, unul eutanasiat, unul cu picioarele retezate şi doi sub tratament intensiv!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protecţia Animalelor se află acolo şi medicii veterinari au observat că o parte dintre animale sunt moarte. Camionul a fost oprit astă-noapte în Ianca, judeţul Brăila, de către poliţişti, iar în această dimineaţă caii au fost duşi spre o fermă din Urleasca.

Apel disperat: Caii sălbatici din Deltă, tot mai puţini, fără mâncare şi fără medicamente! Voluntarii Protecţiei Animalelor cer ajutorul populaţiei!

UPDATE ORA 15.30 Direcţia Sanitar Veterinară Brăila stabileşte să trimită luni dimineaţă o echipă pregătită să recolteze probe de sânge de la toţi caii cantonaţi în fosta fermă din Urleasca. "Cel mai probabil până joi vom afla rezultatele analizelor şi vom putea stabili atunci soarta cabalinelor", ne-a declarat Dragoş Frigioiu, consilier DSV Brăila.

UPDATE ORA 14.00 Imagini şocante de la faţa locului

VEZI AICI CE VEDETĂ TV A STAT LA CĂPĂTÂIUL CAILOR MURIBUNZI ADUŞI DE LA LETEA

Un cal este eutanasiat, iar ceilalţi consultaţi şi îngrijiţi.

image

UPDATE ORA 13.53

Când au văzut iarba, parcă l-au văzut pe Dumnezeu

Caii sunt plini de răni. Fiind în perioada de împerechere, masculii se luptă între ei. Toate animalele au răni pe corp, iar când au fost daţi jos din camion şi au văzut iarba, animalele parcă l-au văzut pe Dumnezeu.

image

UPDATE ORA 13.00 Animalele vor fi ţinute opt zile la Urleasca

Potrivit consilierului DSV Dragoş Frigioiu, caii ar trebui să mai stea cel puţin opt zile - perioada de incubaţie a bolii -  în ferma de la Urleasca. Deocamdată, DSV a dat aviz de şedere în fermă pentru o zi şi aşteaptă răspunsul ANSVSA. La orele amiezii, s-a făcut adresă către ANSVSA pentru ca animalele să stea cele opt zile la Urleasca, timp în care vor fi analizate, hrănite şi îngrijite, iar mai apoi, cei sănătoşi să fie duşi din nou în Letea.

image

"Se presupune că toţi ar avea anemie. Dacă e aşa, toţi trerbuie abatorizaţi. Facem analize tuturor şi în funcţie de rezultate vom salva ceea ce se poate", a declarat Dragoş Frigioiu, de la DSV Brăila. Proprietara fermei din Urleasca este de acord ca animalele să stea acolo atât timp cât este nevoie.

image

40 de voluntari, unii care au aflat de pe Facebook despre drama caiilor din Letea, au venit la Urleasca şi le oferă ajutor animalelor. Localnicii au adus apă şi hrană pentru cai.

UPDATE ORA 12. 50 CRUZIME: 10 cai pe 6 metri pătraţi

image

În total, în camion erau 54 de cai, dintre care 4 mânji. Un cal adult este mort. Un altul, o iapă, este în agonie, iar autorităţile se pregăteau să o euthanasieze. Alţi doi cai au picioarele rupte. Au fracturi deschise. Unul dintre ei s-ar putea, de asemenea, să fie euthanasiat. Un al cal, tot adult, are ochii scoşi, iar medicul veterinar a venit să-l coase. Cei 54 de cai erau într-un spaţiu pentru 30 de animale.

Practic, erau 10 cai pe şase metri pătraţi.

image

UPDATE ORA 12.00 ANCHETĂ PENALĂ

După verificări riguroase s-a ajuns la concluzia că animalele aveau documente de transport, iar poliţiştii brăileni au întocmit şoferului camionului un dosar penal pentru rele tratamente şi cruzime asupra animalelor. Practic, în acest caz, poliţiştii brăileni sunt primii care deschid o anchetă penală, însă un punct de vedere definitoriu îl au autorităţile sanitar-veterinare.

image

"În urma verificărilor s-a stabilit că, deşi existau documente valabile de transport, provenienţă şi sănătate, animalele prezentau leziuni şi o stare vădită de iritare, nerespectându-se regulile speciale de transport privind hrana şi adăpatul", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Poliţiei Brăila.

UPDATE ORA 11.12

image

Toţi cei 51 de cai din Delta Dunării au fost deja descărcaţi la ferma din comuna brăileană Urleasca. Doi dintre cai sunt morţi, iar alţi doi trag să moară. Medicii veterinari spun că nu sunt şanse să-i mai salveze.

UPDATE ORA 11.00

Emilian Prodan, directorul Poliţiei Animalelor, susţine că animalele nu vor fi sacrificate: "Vor fi refăcute analizele, vom vedea câte dintre animale sunt bolnave. Încercăm să găsim soluţii. Deocamdată, animalele sunt descărcate la o fermă de lângă oraşul Ianca (NR- comuna Urleasca)".

Poliţia brăileană a dejucat planurile celor care voiau să ducă animalele la un abator din Sfântu Gheorghe.

UPDATE ORA 10.30

Iată punctul de vedere al Poliţiei brăilene:

«În noaptea de 20 spre 21 mai a.c., la orele 23.15, agenţi de la Poliţia oraşului Ianca au oprit pentru control, pe DN 2B, în oraşul Ianca, autotrenul cu semiremorcă condus de E.M.(53 de ani), din comuna Ruşeţu, judeţul Buzău.
Cu ocazia controlului efectuat, s-a stabilit faptul că acesta transporta mai multe capete cabaline, adulte şi tineret, pentru care poseda documente valabile de provenienţă şi sănătate, însă animalele transportate prezentau leziuni şi o stare vădită de iritare, fiind introduse în mai multe boxe compartimentate, pe două etaje.
Cu ocazia verificărilor preliminare efectuate, s-a stabilit faptul că transportul de cai s-a făcut din comuna C.A. Rosetti, judeţul Tulcea, în ziua de 20.05.2011, destinaţia fiind un abator din municipiul Sfântul Gheorghe, judeţul Covasna, unde animalele urmau să fie sacrificate.
Poliţişti de la Serviciul Ordine Publică au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de "rele tratamente aplicate animalelor", faptă prevăzută şi pedepsită de art.23, alin.11, din Legea nr. 205/2004 (modificată), privind protecţia animalelor.
Astăzi, la recomandarea reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, s-a luat măsura transportării cailor într-o fermă din localitatea Urleasca, judeţul Brăila, locaţie închiriată de asociaţiile pentru protecţia animalelor, pentru a fi hrăniţi, adăpaţi şi îngrijiţi medical»,
ne-a declarat inspectorul Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila.

image

ATENŢIE: Tirul e proprietatea propietatea S.C.WEST MEAT S.R.L. Arad.

 UPDATE ORA 10.00 - TREI CAI MORŢI

Ferma de la Urleasca din Brăila are 6.000 de metri pătraţi, iar proprietarul este de acord să cazeze animalele aici. Potrivit Protecţiei Animalelor, numai 19 dintre cai sufereau de anemie infecţioasă. La o primă verificare, în acest moment, în camion, sunt trei cai morţi. Autorităţile sanitar/veterinare din Brăila intenţionează să refacă analizele tuturor animalelor.

ORA 8.55

Parte dintre animale sunt moarte. Nimeni nu ştie câte fiindcă medicul veterinar n-a putut intra în camion. La ora 8.00, camionul s-a împotmolit şi abia în urmă cu scurt timp s-a reuşit scoaterea lui din noroi. Abia acum se va începe descărcarea animalelor. 

image

Iată şirul evenimentelor:

Noaptea trecută, la orele 23.30, un agent de poliţie din oraşul brăilean Ianca a tras pe dreapta camionul cu semiremorcă, care stătuse mai bine de opt ore pe bacul Tulcea- Brăila şi a constatat că acesta era încărcat cu peste 40 de cai provenind din Delta Dunării. Şoferul, buzoianul Mirea E., de 55 de ani, originar din Ruşeţu, le-a spus oamenilor legii că este angajat să ducă animalele la un abator din Sfântu Gheorghe. Animalele nu aveau acte, erau epuizate şi nehrănite. 

Dosar penal

image

Poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală pe numele şoferului, pentru încălcarea Legii 205 din 2004, privind protecţia animalelor, pentru rele tratamente şi cruzime împotriva cailor. Caii suferă de anemie infecţioasă şi au stat timp de mai bine de 10 ore neadăpaţi şi nehrăniţi.

UPDATE ORA 9.50

image

Reprezentanţii Protecţiei Animalelor vor să cazeze caii în ferma de la Urleasca, pentru a-i îngriji acolo. În acest moment se încearcă descărcarea animalelor. Imagini de coşmar: caii sunt epuizaţi, se calcă în picioare unii pe alţii, iar o parte dintre ei sunt morţi.

image

REMEMBER: Caii sălbatici din Pădurea Letea erau singurii din Europa. Aceştia reprezentau mândria şi ineditul Deltei Dunării.

Cum au ajuns caii din Delta Dunării să ia drumul abatorului? Reporterii Adevărul s-au ocupat asiduu de acest subiect.

IATĂ CE AU REUŞIT SĂ AFLE REPORTERII DE LA ADEVĂRUL DE SEARĂ DIN TULCEA

"Un tir ce transporta cincizeci de cai cumpăraţi de la locuitorii din comuna C.A.Rosetti a ajuns în în cursul serii de ieri la Tulcea. Tirul plecase de dimineaţă de la Cardon, vizavis de oraşul Sulina, îmbarcat pe o gabară, şi a fost coborât pe uscat în localitatea Nufăru.

La intrare în oraşul Tulcea maşina a fost oprită de reprezentanţii Poliţiei de Frontieră, care au verificat actele de transport.

„Este o procedură standard, nu am avut vreo tematică legată de transporturile de cai", spune Natalia Agighioleanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Tulcea.

Destinaţia tirului a rămas necunoscută, şoferul menţionând doar că va primi indicaţii telefonice. După controlul de rutină Tirul cu cai a plecat pe drumul ce duce spre Brăila.

Reamintim că aproximativ 80 de cai din zona Pădurii Letea, comuna C.A.Rosetti au fost vânduţi de localnici cu acte în regulă unei firme ce urma să-i abatorizeze. Acţiunea a stârnit protestele iubitorilor de animale din diverse ONG-uri, însă reprezentanţii acestora nu au putut demonstra ilegalitatea acţiunii sau eventuale nereguli. Deşi foarte multe persoane au anunţat că vor merge să protesteze în zona Letea-Cardon, nimeni nu a pus în practică promisiunea".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite