Brăila: Cabinete medicale pentru săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Cabinete medicale pentru săraci
Brăila: Cabinete medicale pentru săraci

Câţiva medici brăileni fac voluntariat, îngrijind bolnavi şi oferind medicamente gratuite, cu binecuvântarea Bisericii

Parohiile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Nicolae” au deschis, din surse proprii, câte un cabinet medical deservit exclusiv de voluntari. Pacienţii provin din cele mai sărace pături ale populaţiei, ei fiind bătrâni, văduve, romi fără surse de subszistenţă. Banii pentru medicamente provin tot de la parohie.

Sărăcia continuă să-şi arate chipul hidos, bântuind prin cartierele sărace ale Brăilei. Autorităţile se arată neputincioase, în schimb oamenii Bisericii şi brăilenii cu frică de Dumnezeu au reuşit să înfiinţeze două cabinete medicale, pentru cei mai săraci dintre săraci.

Numai anul trecut, cei doi medici voluntari de la „Adormirea Maicii Domnului” au oferit 42o de consultaţii gratuite, afară de medicamente de peste 1.200 de lei.

„Cabinetul medical a fost înfiinţat de răposatul preot Ştefan Copae, în anul 2000. De la începutul anului, am avut 280 de consultaţii. Ca mărime, suntem penultima parohie din oraş. Avem multe familii de romi, sărace, mai ales în „Valea lui Codin”, adică Vadul Olangeriei”, ne-a spus părintele paroh Cătălin Hurmuzache, care îngrijeşte de cabinet, dar şi de cantina socială şi de grădiniţa parohială „Familia”.


Doi sunt medicii care, din proprie iniţiativă, vin de două ori pe săptămână şi-i ajută pe necăjiţii parohiei: dr. Ionelia Constantin, medic de familie, şi dr. Elena Drăghici, medic generalist pensionar. Medicamentele provin de la parohie, dar şi din donaţiile celor doi medici.


„Cei care vin la consultaţii sunt pensionari cu venituri mici, bătrâni, uneori şi copii. Facem ce putem, dat fiind faptul că dispunem de mijloace modeste. Uneori, îi mai ajutăm cu bani, cu haine sau cu alimente”, ne-a spus medicul pensionar Elena Drăghici.


Una dintre pacientele cabinetului medical de la „Adormirea Maicii Domnului” este Maria Iordache, în vârstă de 78 de ani, de etnie romă, care a muncit la Salubritate vreme de 32 de ani. Bătrâna are pensie mică şi suferă de mai multe boli. „O vedeam spărgând gheaţa, iarna, cu târnăcopul. E păcat că acum, la bătrâneţe, a rămas fără ajutor. O ajută părintele paroh, ori de câte ori are ocazia”, ne-a spus medicul voluntar.  
 
CASETA

„Maria Iordache reprezintă unul din cazurile noastre sociale. Soţul acestei bătrâne a murit în război, iar fiul a murit de cancer. Locuieşte pe strada Unirii, împreună cu fiica. Sunt săraci, nu ştiu ce s-ar face fără ajutorul părintelui. Strănepotul bătrânei este înscris la grădiniţa parohială „Familia” şi nu plăteşte nimic” – medic voluntar Elena Drăghici.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite