CAMPANIE: „Votează legal! Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la eveniment
Imagine de la eveniment

Campania MAI se adresează tuturor cetăţenilor români cu drept de vot şi, în special, tinerilor care împlinesc vârsta de 18 ani şi care votează pentru prima dată.

VIDEO

Obiectivele acestei campanii sunt informarea şi conştientizarea cetăţenilor cu drept de vot asupra sancţiunilor legale prevăzute pentru încălcarea legislaţiei în vigoare.

VEZI AICI DE CE TREBUIE SĂ VOTEZI LEGAL

În contextul campaniei generată de referendumul pentru demiterea Preşedintelui României, Ministerul Administraţiei şi Internelor desfăşoară, în perioada 16- 29 iulie 2012, o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la sancţiunile prevăzute de lege în cazul votului ilegal şi a mitei electorale, având ca slogan „Votează legal! Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!".

Poliţişti de la Serviciul Poliţiei Rutiere şi de la structura de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, au început să se întâlnească cu operatorii de transport de persoane pe care i-au instruit cu privire la obligativitatea respectării legislaţiei electorale, astfel încât să poată fi prevenit fenomenul de „turism electoral", şi consecinţele implicării personalului propriu în acesta.
Totodată, poliţiştii au făcut apel la spiritul civic şi la conştiinţa morală a reprezentanţilor companiilor de transport, sfătuindu-i să ia atitudine fermă şi să anunţe de îndată instituţiile abilitate în cazul în care primesc solicitări de transport suspecte sau au cunoştinţă despre posibile infracţiuni în ceea ce priveşte legislaţia electorală.



De asemenea, acestora li s-au prezentat pliantele şi afişele campaniei de informare, care vor fi oferite călătorilor şi vor fi fost postate în mijloacele de transport în comun (local, judeţean şi interjudeţean), precum şi la sediile firmelor de transport.

***
Vă informăm că:

* În cazul în care vă aflaţi, în ziua referendumului, în altă localitate decât cea în care sunteţi înscris în lista electorală, puteţi vota pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.
* Autorităţile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetăţenii care săvârşesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii.
Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile, de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente, respectiv, tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare, Autorităţii Electorale Permanente.
Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple şi se vor sesiza organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.
* Alegătorul care votează de mai multe ori în ziua referendumului riscă închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Şi tentativa se pedepseşte cu închisoare.

Ca reprezentanţi ai autorităţilor de apărare şi implementare a legii, poliţiştii au datoria de a constata, de a (se) sesiza (din oficiu sau la sesizare) şi de a contracara orice faptă care se constituie în contravenţie sau infracţiune.
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila asigură cetăţenii că vor acţiona ferm faţă de orice încălcare a legii şi vor manifesta echidistanţă indiferent de calitatea celor care încalcă normele legale în vigoare.
De asemenea, poliţiştii recomandă tuturor cetăţenilor să respecte legea şi să anunţe, la numărul unic de urgenţă 112, orice faptă prin care se încalcă reglementările electorale în vigoare.

Materialele promoţionale şi ştirile despre desfăşurarea campaniei la nivel naţional pot fi vizionate pe site-ul: www.votlegal.mai.gov.ro

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite