Portret: Florin Mironcic, poliţistul de aur din caiac-canoe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canoistul de 29 de ani este considerat urmaşul marelui Ivan Patzaichin, având în palmares un titlu european cucerit în 2006, în Cehia, la Racice.

Originar din Brăila, Florin Mironcic şi-a petrecut copilăria la malul Dunării, fiind fascinat de apă încă de mic copil. Pasiunea pentru kaiac-canoe s-a născut la 12 ani, iar jocurile copilăriei s-au transformat în performanţă câţiva ani mai târziu. „În 1993 am început să practic acest sport. Am dorit să-mi satisfac o curiozitate şi astfel am luat o barcă şi am început să vâslesc pe Dunăre. Din acel moment mi-am dat seama că sunt făcut pentru acest sport", a povesteşte Florin.

Mentorul Patzaichin

După câţiva ani petrecuţi la juniori, canoistul a făcut pasul către marea performanţă în 2000, atunci când a fost convocat la lotul de tineret, iar ulterior în echipa olimpică de kaiac-canoe. La începutul anilor 2000, Florin a început colaborarea cu marele Ivan Patzaichin.

La lotul olimpic am fost antrenat pentru prima dată de Ivan Patzaichin. Anii în care am colaborat cu dânsul au fost cei mai frumoşi din întreaga mea carieră sportivă. Mi-a influenţat decisiv, în mod pozitiv, cariera profesională. Practic, tot ceea ce ştiu despre acest sport de la Ivan Patzaichin am învăţat."

Sacrificii mari

Chiar dacă viaţa de sportiv este dură şi presupune numeroase sacrificii, Florin nu a fost tentat niciodată să renunţe la sportul care l-a consacrat. „Cam în fiecare an, petreceam cel puţin 10 luni numai în cantonament, dar sunt obişnuit în condiţii de armată şi m-am adaptat oricărui stil de viaţă. Nu am comentat niciodată şi orice mi s-a spus să fac m-am conformat rapid. Chiar dacă am avut şi momente mai dificile, cu probleme medicale sau dezamăgiri pe plan sportiv, niciodată nu m-am gândit să renunţ", povesteşte sportivul.

Campion european

În 2006, toate eforturile lui Florin au fost încununate cu succes, canoistul cucerind două medalii de aur şi una de argint în cadrul Campionatelor Europene desfăşurate în Cehia, la Racice. „Acea performanţă reprezintă cea mai frumoasă amintire a carierei. Am trăit momente unice, de neuitat, atunci când am urcat pe podium", îşi aminteşte Florin.

Tot în 2006, sportivul a cunoscut-o şi pe actuala soţie, într-un cantonament desfăşurat la Piatra Arsă. „Soţia este canotoare şi ne-am cunoscut prin intermediul sportului. Oricum, ea a avut mai mult succes în acest sport şi m-a depăşit ca performanţe. După Olimpiada din 2012, de la Londra, ne propunem să avem şi un copil, pe care vrem să-l îndrumăm spre canotaj sau canoe", a menţionat Florin Mironcic.

Vrea să revină în circuit

Stabilit la sfârşitul lui 2009 în Braşov, fostul campion european s-a retras din activitate în urmă cu un an, fiind, în prezent, angajat al Ministerului de Interne la Clubul Sportiv Dinamo. „M-am retras din canoe din cauza demiterii lui Ivan Patzaichin de la lotul naţional. În cazul în care el va reveni la conducerea tehnică, atunci mă gândesc serios să mă întorc şi eu. Îmi doresc foarte mult să particip la Olimpiada din 2012, de la Londra", a conchis Florin Mironcic.

Întrebări şi răspunsuri

Cât durează pregătirea unei competiţii importante?

Spre exemplu, pentru un campionat mondial ne pregătim cu un an înainte, iar antrenametele implică o pregătire fizică intensă, dar lucrăm şi tactic foarte mult.

Care sunt cele mai întâlnite accidentări la canoe?

În primul rând ne confruntăm cu multe probleme musculare, iar după antrenamente intense pe barcă avem dureri de spate, dar tragem de noi şi ne recuperăm rapid.

Ce-i place

„Îmi place foarte mult peştele, pe care îl mănânc mai ales în cantonamente. Totodată, muzica veche este preferata mea şi-mi place să fiu informat", a povestit sportivul.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac manelele şi detest persoanele care nu au personalitate şi se lasă dominate. Urăsc să fiu minţit şi nu suport să fiu trădat", a precizat Florin.

PROFIL

Născut. 4 mai 1981, Brăila.

Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Bacău.

Familie. Căsătorit.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite