Brăilenii sunt şi puţini, şi foarte bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foarte mulţi brăileni au hipertensiune arterială, foto Ciprian Dragomir
Foarte mulţi brăileni au hipertensiune arterială, foto Ciprian Dragomir

Hipertensiunea arterială, bolile cerebro-vasculare şi infarctul miocardic sunt primele cauze ale deceselor. Aceasta este concluzia monitorizării stării de sănătate a populaţiei realizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Numărul deceselor a căror cauză au fost bolile s-a ridicat la peste 4.500.

Populaţia tot mai îmbătrânită, condiţiile grele de viaţă, stresul, lipsa banilor, netratarea unor boli în fază incipientă, lipsa medicamentelor sunt doar câteva dintre cauzele care au dus la un număr în creştere al brăilenilor care au trecut în nefiinţă. Dacă la sfârşitul lui 2008, erau înregistrate 4.569 de decese, la sfârşitul lui 2009 numărul acestora se ridica la 4.571.

„După cauzele de deces din datele statistice reiese că pe primul loc se situează bolile aparatului circulator urmate de boli maligne, boli ale aparatului digestiv, respirator, traumatisme şi otrăviri", spune dr. Lavinia Craioveanu, director coordonator interimar al DSP Brăila.

2.596 de brăileni au decedat în 2009 din cauza problemelor apărute la aparatul circulator, numărul lor fiind totuşi în scădere cu 87 de cazuri faţă de anul 2008. Cazurile au fost diverse, cele mai frecvente afecţiuni fiind: hipertensiunea arterială - 652, boli cerebro-vasculare - 686, infarct miocardic - 288, alte forme de cardiopatie ischemică - 123, cord pulmonar cronic - 61.

Cifre îngrijorătoare

Tumorile au făcut şi ele victime numeroase. Peste 900 de persoane au decedat anul trecut din cauza acestora. Cele mai agresive fiind cele de la nivelul traheii, bronhiilor şi ale pulmonului, 166 de persoane decedând din aceste motive.

Tumorile la sân, în creştere şi ele au dus la decesul a 70 de brăilence, în timp ce tumorile la colul uterin au dus la moartea a 30 de femei. Tumorile localizate la nivelul stomacului au adus tristeţe în 60 de familii, iar 31 de bărbaţi care aveau probleme cu prostata au dezvoltat şi ei complicaţii care în cele din urmă au dus la deces.

„Se constată o creştere a numărului de bolnavi cu diabet, cord pulmonar cronic, boli renale şi o scădere a numărului de bolnavi cu boli cardiace, dar numai aparent deoarece cifra se regăseşte în decese", a mai spus dr. Craioveanu.

Bolile şi complicaţiile apărute la aparatul respirator a ridicat numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa la 290, iar bolile aparatului digestiv au fost cauza decesului pentru 327 de persoane: 191 cu ciroză a ficatului, 9 cu hepatită cronică, şase cu ulcer. Nu în ultimul rând traumatisme şi otrăvirile au curmat viaţa a 183 de persoane.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite