Brăilenii dau ţepe de mii de dolari prin site-ul de licitaţii eBay

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi brăileni vizitează website-ul eBay
Tot mai mulţi brăileni vizitează website-ul eBay

Şase străini au fost păgubiţi cu peste 13.000 de dolari, după ce au cumpărat mărfuri fictive. Poliţia şi Parchetul anchetează şase cazuri de înşelăciune, în prezent fiind identificată doar o suspectă. O brăileancă i-a "vândut" unui canadian o bicicletă cu 500 de dolari.

Prin eBay se pot face online licitaţii şi cumpărături. Majoritatea vânzărilor au loc printr-o licitaţie "contracronometru" de genul "cumpără acum!".

Persoane private şi companii din toată lumea vând şi cumpără prin acest website, cu filiale în 30 de ţări.

Din ce în ce mai mulţi clienţi cad însă victime unui gen de escrocherie pus la cale de indivizi cu o oarecare doză de imaginaţie, ceva cunoştinţe de navigare pe web şi mult tupeu.

Până nu demult, "ţeparii" lucrau liniştiţi, la adăpostul unui vid de practică judiciară, deoarece, în România, fraudele informatice erau aproape imposibil de dovedit.

500 de dolari, o bicicletă imaginară

Mirabela Puia, o brăileancă absolventă de studii superioare, afişase pe site-ul de licitaţii o ofertă de vânzare a unei biciclete "Kono Stinky".

A fost, la scurt timp, contactată de Shayne Kuchma, din Columbia Britanică, Canada, care i-a oferit 500 de dolari.

Convins de onestitatea brăilencei şi de speech-ul acesteia, canadianul i-a expediat prin Western Union suma cerută, însă nu a intrat în posesia bicicletei nici până azi.

"Audiată pe parcursul cercetărilor, învinuita nu a recunoscut fapta comisă, afirmând că, în acea perioadă, avusese cartea de identitate pierdută", a spus procurorul Mircea Ciutac, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila.

Altfel spus, cineva s-ar fi folosit de identitatea ei, ca să intre în posesia banilor.

Una câte una, au început să curgă plângerile penale, ultima fiind înregistrată în 2009.

Au mai depus reclamaţii împotriva brăilencei suspecte de fraudă Darrell Dawron, James Jhonson, Raymond Frank, Tina Butterfield şi Manghorn Chantasila.

Întrucât expertiza grafoscopică efectuată pe formularele Western Union a scos-o vinovată pe Mirabela Puia în doar unul din cele şase cazuri de înşelăciune prin eBay, încă se caută vinovaţii.

"Expertiza grafoscopică relevă faptul că, într-un singur caz, scrisul de pe formular aparţine învinuitei", precizează procurorul anchetator.

Se caută păgubiţi!

Nu o dată, amatorii de aparatură electrocasnică au licitat pe site-ul eBay şi au convenit să cumpere un laptop, un telefon mobil performant sau un cadou pentru soţie.

Au avut, însă, surpriza să capete un produs defect, la mâna a doua, sau un colet gol.

"Îi îndemnăm pe cei care s-au confruntat cu astfel de situaţii, să depună plângere la poliţie, pentru efectuarea de cercetări", a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, inspectorul Jenel Şogor.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite