Brăilenii care lucrează în străinătate sunt aşteptaţi să cotizeze la pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Enache directorul Casei Judeţene de Pensii
Sorin Enache directorul Casei Judeţene de Pensii

Brăilenii care lucrează în străinătate mai au doar două săptămâni să-şi completeze vechimea în muncă, în baza OUG 94/2010 Foarte puţin brăileni au cotizat până acum din cauza valorii mari din salariul lunar minim brut pe ţară pe care trebuie să o plătească

La începutul lunii noiembrie Guvernul a emis o Ordonanţă prin care persoanele care nu au calitatea de pensionar dar au perioade de întrerupere în cartea de muncă în ultimii cinci ani, pot plăti individual contribuţiile la asigurările sociale pentru perioada lipsă, pentru a nu le fi afectată ulterior valoarea pensiei.

Ordonanţa are un termen foarte scurt de aplicabilitate, fiind valabilă doar până la 31 decembrie. Contribuţia de asigurări sociale pe care doritorii trebuie să o plătească reprezintă între 27,5 şi 31 % din salariul lunar minim brut pe ţară, aşa cum a fost reglementat prin actele normative din anul 2005 până în prezent.

Totodată, OUG 94/2010 permite şi plata în mai multe tranşe, până la data menţionată, a contribuţiei pentru perioadele de timp pentru care persoana optează să încheie contractul de asigurare socială.

Doar 92 de doritori până acum

Deşi au mai rămas aproximativ două săptămâni până la data când legea îşi încetează valabilitatea, pân acum doar 92 de brăileni au încheiat contracte cu Casa de Pensii.

Suma încasată se ridică la 277.069 lei, adică 95,2% din suma datorată de 291.036 lei.

"Diferenţa dintre suma datorată şi încasată rezultă din faptul că nu toate persoanele au plătit integral. Potrivit Ordonanţei se poate plăti şi eşalonat", ne-a declarat Sorin Enache, directorul Casei de Pensii Brăila.

Directorul instituţiei a precizat că de-abia de acum încolo se aşteaptă la o avalanşă de solicitări:

"Este posibil ca zilele acestea să apară cei din străinătate care au muncit la negru şi acum vor să-şi achite contribuţile. S-ar putea ca în curând să ne confruntăm cu o avalanşă de oameni".

Condiţii obligatorii

Poate încheia contract de asigurare socială orice persoană, indiferent de cetăţenie, domiciliu sau reşedinţă, care îndeplineşte următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia în perioada pentru care se solicită asigurarea; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite