Brăila: Harta Brăilei, veche de 120 de ani, la Arhive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Harta Brăilei, veche de 120 de ani, la Arhive
Brăila: Harta Brăilei, veche de 120 de ani, la Arhive

La acea dată, cartierele oraşului erau delimitate prin culori: roşu, galben, albastru şi verde

Documentele cartografice deţinute de Direcţia Judeţeană Brăila a Arhivelor Naţionale reprezintă valori inestimabile la care pot avea acces nu doar specialiştii, ci şi iubitorii de istorie de rând.

Printre hărţile păstrate în fondurile instituţiei se numără cele cu Brăila veche. Recent restaurată, harta („planul”) Brăilei, datând din anul 1888, prezintă urbea dunăreană, aşa cum era ea în urmă cu mai bine de 120 de ani. Oraşul se întindea numai până la Bulevardul Dorobanţilor, iar cartierele erau împărţite pe culori: roşu, galben, albastru şi verde. Împărţirea pe culori („văpsele”) a fost statornicită după eliberarea Brăilei de sub ocupaţia turcească.

De altfel, Arhivele Naţionale – Brăila păstrează şi cel mai vechi plan al oraşului, de la 1834, alcătuit de rusul Berroczyn, la ordinul lui Kiseleff (guvernatorul Imperiului Ţarist în Principate). Tot atunci, s-a trecut la sistematizarea oraşului. Aşa se face că Brăila păstrează, de 175 de ani, aceeaşi configuraţie a străzilor (cunoscutul „evantai”).

Potrivit hărţii de la 1888, nucleul oraşului era porţiunea cuprinsă între Dunăre şi Bulevardul Carol (culorile roşu şi albastru). La acea dată, Cimitirele „Sf. Constantin”, „Catolic” şi „Sf. Maria”, precum şi Gara CFR, se aflau în afara oraşului.   
 
 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite