Brăileanca Cristina Chifane, profesoară la două instituţii, îndrăgostită de lectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Chifane
Cristina Chifane

Doctorand, cadru didactic la două instituţii de învăţământ, Cristina ştia de mic copil că va fi profesoară.

Ambiţioasă, devotată profesiei şi iubită deopotrivă de elevi şi studenţi, asist. univ. drd. Cristina Chifane, cadru didactic la Liceul „Petre S. Aurelian" şi Universitatea „Constantin Brâncoveanu", este îndrăgostită de lectură. Nu poate trăi fără să citească.

„E o necesitate interioară, o linişte a sufletului, o hrană spirituală. Lumea cărţii e una unde poţi să te retragi ca să-ţi încarci bateriile , o evadare", ne-a mărturisit Cristina, care iubeşte literatura sud-americană.

Profesor de română şi engleză la „P.S. Aurelian", Cristina Chifane predă engleza şi la „Constantin Brâncoveanu". Şi-a dorit dintotdeauna să fie profesoară.

„O caracteristică a tinerilor de azi este nehotărârea. Eu ştiam de copil că voi fi profesoară. Mă jucam cu copiii de-a d-na profesoară, iar dorinţa de a fi dascăl a devenit tot mai pregnantă. Am absolvit Liceul Pedagogic, apoi am mers mai departe", povesteşte profesoara.

Portret: Marius Presură calcă pe urmelele lui David Copperfield. Vezi aici povestea micului magician din oraşul vecin!

Carieră de succes

Cristina îşi aminteşte cu plăcere de profesorul Gherghinoiu, care „are un stil aparte de a preda", de profesorul Filip şi de ceilalţi dascăli din liceu.

În perioada 2000-2004 a urmat cursurile Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos".

Doi ani mai târziu, şi-a luat masterul în Traducere şi Interpretare şi tot atunci a devenit profesor la „P.S. Aurelian". Cristina îşi va lua doctoratul peste un an. Cursul pe care-l predă la facultate se cheamă „Corespondenţă de afaceri în limba engleză".

„Soţul meu este tot profesor de română, dar la LPS. Ne completăm, mă susţine în ceea ce fac şi mă înţelege. Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă nu eram amândoi din domeniu", a mai spus Cristina Chifane.

Ce planuri de viitor aveţi?

„Sunt o personalitate puternică. Intenţionez să-mi iau doctoratul şi să aprofundez traducerea literaturii pentru copii. Vreau să-mi fac o carieră în mediul universitar. Aş vrea, totodată, să particip la conferinţe, inclusiv în străinătate şi să scriu beletristică".

Vă dedicaţi tot timpul profesiei şi carierei?

„Cea mai mare parte timpului, dar mi-aş dori un copil, în viitorul apropiat, după obţinerea doctoratului. Vreau să mă dedic copilului, cel puţin în prima parte a vieţii lui, când are atâta nevoie de mamă".

Profil

Născută: 9 iulie 1980, Brăila.
Studii: Facultatea de Litere (Română-Engleză), Universitatea „Dunărea de Jos".
Ocupaţie: Profesor limba română şi limba engleză, asistent universitar, doctorand.
Familie: Căsătorită, soţul este tot profesor.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite