Brăila merge, bucată cu bucată, la fier vechi: de la capacele de canalizare şi feroneria clădirilor, până la ţevi şi utilaje din combinat, chiar şi elicoptere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La unele centre se specifică faptul că prezentarea buletinului este obligatorie
La unele centre se specifică faptul că prezentarea buletinului este obligatorie

Se duc la fier vechi de la capace de canalizare de pe străzi până la ţevi din combinat, camioane cu inox şi cupru şi chiar şi elicoptere

La începutul anului, hoţii mărunţi au fost descurajaţi, odată cu obligativitatea prezentării buletinului la centrul de colectare, a înflorit traficul mare cu fier vechi, capturile fiind de ordinul zecilor de tone.

Ţinta predilectă a hoţilor de fier vechi este fosta Platformă Chimică de la Chiscani, din coasta municipiului, de unde, ani la rând, locuitorii din Colonia de la Kilometrul 10 au furat şi cu spatele, şi cu căruţa.

Pe de o parte, hoţii mărunţi, clienţii fideli ai centrelor de colectare de cartier, au ajuns să fure capace de canalizare, ţevi, coşuri de gunoi, bătătoare de covoare sau leagănele din curţile grădiniţelor.
Pe de altă parte, hoţii „cu ştaif" s-au dedat la furturi- record.

La finele anului trecut, s-a descoperit că până şi elicoptere de la fosta unitate de aviaţie din Ianca au luat drumul fierului vechi.

Nu mai departe de săptămâna trecută, Poliţia a capturat un camion cu opt tone de inox şi trei de cupru. Anul trecut s-au întocmit zeci de dosare penale, anul a început cu alte dosare grele.

Afacere la nivel macro

„Am avut mult de furcă cu persoanele care fură metale pe care mai apoi să le valorifice. Am avut numeroase acţiuni în urma cărora am prins hoţi de fier vechi în combinat. Aceştia au venit la furat cu căruţe sau cu maşini", ne-a declarat plt. Sorin Neftode, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Săptămâna trecută, poliţiştii de la Economic au capturat un camion cu fier vechi. „În acest an deja am capturat zeci de tone de fier vechi. Fenomenul s-a intensificat la acest nivel", a declarat inspector Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Clădirile în litigiu, călcate de hoţi

În zona centrală se află câteva clădiri care altădată erau emblematice pentru municpiu, dar care acum sunt revendicate în instanţă.
Până la pronunţarea sentinţei, clădirile ţintele hoţilor care distrug feroneria.

„Cele mai multe situaţii de hoţi de metale prinşi în flagrant s-au înregistrat la aceste clădiri din zona centrală a oraşului. Toţi s-au ales cu dosare penale pentru furt calificat", a adăugat inspectorul Şogor.

Deja centrele de preluare anunţă că prezentarea buletinului este obligatorie

Din ianuarie, hoţii mărunţi au primit, însă, o lovitură.

Legea prevede ca vânzătorul să prezinte un act de identitate centrului de colectare. Altfel, răspunde cel care colectează.

„Dacă preiau obiecte cu provenienţă dubioasă- capace de canalizare, componente de motoare, furate, sunt bun de plată. Aşa că, aceia care n-au buletin, fac cale întoarsă", ne-a declarat Ionel Tecu, gestionar la o societate de profil din municipiu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite